Evenimentul Zilei > International > Masacrul de la Toulouse: în Europa există sute de astfel de teroriști
Masacrul de la Toulouse: în Europa există sute de astfel de teroriști

Masacrul de la Toulouse: în Europa există sute de astfel de teroriști

În Europa există sute de astfel de “lupi singuratici” precum teroristul din Toulouse (nord-vestul Franţei), care a ucis recent, cu sânge rece, şapte persoane, printre care trei copii, a apreciat coordonatorul politicilor europene antiterorism, Gilles de Kerchove, într-o declaraţie acordată DPA.

Criminalul în serie din Toulouse, Mohamed Merah, lichidat de o unitate de elită a poliţiei franceze, după un asediu de 32 de ore, este doar una din cele peste 400 de persoane care trăiesc în prezent în ţări europene şi care au fost instruite în tabere Al Qaida.
“Este vorba de fenomenul lupului singuratic”, a remarcat în aceeaşi declaraţie coordonatorul UE pentri lupta împotriva terorismului.
“După evaluările noastre, există mai mult de 400 de astfel de persoane în toată Europa”, a ţinut să precizeze el, preluat de Agerpres. “Cei mai mulţi trăiesc în Germania, Franţa şi Marea Britanie şi, de multe ori, se află sub supravegherea serviciilor secrete naţionale”, a mai spus Kurchove, explicând că astfel de “lupi singuratici” precum Merah se întâlnesc din ce în ce mai frecvent, deoarece structurile Al Qaida sunt pe ansamblu slabe pe continentul european.
Pentru a evita crime de genul celor din Toulouse, ţările europene ar trebui pe viitor să interzică unor astfel de persoane să călătorească în străinătate pentru a ajunge în tabere de antrenament ale grupărilor extremiste, spune coordonatorul UE.
El a subliniat de asemenea necesitatea intensificării măsurilor de prevenire pentru ca astfel de acte să nu se repete. Mai multe eforturi în teren, consolidarea luptei împotriva radicalizării în închisori şi o monitoritare mai atentă a site-urilor islamise, a enunţat responsabilul european pentru antiterorism.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: