Masacrul de la Oslo: Anders Breivik pregătise o bombă și mai puternică

Masacrul de la Oslo: Anders Breivik pregătise o bombă și mai puternică

Anders Breivik, autorul dublului atac din capitala Norvegiei, din 22 iulie, pregătise o a doua bombă, mult mai puternică decât cea detonată la Oslo, care a provocat moartea a opt oameni.

Conform televiziunii publice NRK, surse militare care nu au dorit să își dezvăluie identitatea, au descoperit bomba, care avea o greutate de 1-1,5 tone, la ferma pe care Breivik o închiriase lângă Oslo, relatează ziarul ”Daily Mail”.

Prin comparație cu cea găsită acum, bomba care a explodat la 22 iulie, în apropierea unor clădiri guvernamentale, cântărea 950 de kilograme.

În pofida acestor informații, poliția norvegiană a negat faptul că ar fi găsit vreun dispozitiv exploziv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliţia susținea, la cinci zile după atentat, că a descoperit şi distrus explozibil stocat la ferma izolată, fără a preciza cantitatea sau cât de avansate erau pregătirile. În paralel, judecătorul a repins ieri cererea lui Breivik de a purta o uniformă specială, în cadrul audierii sale care va avea loc mâine. Acuzat de terorism Conform poliţiei, teroristul a recunoscut, în timpul interogatoriilor, că avea şi "alte ţinte" în minte. Poliţia nu a confirmat însă informaţiile din presă potrivit cărora acesta voia să atace Palatul Regal şi sediul Partidului Laburist, aflat la putere în Norvegia.

În cadrul audierii de mâine urmează să se decidă și dacă i se vor prelungi cele patru săptămâni de izolare, după o lună petrecută la carceră. Poliţia l-a adus sâmbătă pe Breivik pe insula Utoeya, pentru reconstituirea faptelor.

Atacul comis de Breivik pe micuța insulă a vizat o tabără pentru tineret organizată de Partidul Laburist, aflat la putere. Majoritatea victimelor au fost adolescenţi sau tineri de până în 30 de ani. Bomba de la Oslo a fost pusă în faţa clădirilor guvernamentale.

Breivik a fost pus sub acuzare în virtutea legii referitoare la acte de terorism. CITIȚI ȘI:

  • În mintea criminalului de la Oslo. VEZI ce spun psihiatrii despre atacator 
  • Cum îşi justifică asasinul norvegian crimele odioase
  • Ce i-a scris un supraviețuitor al atacului de pe insula Utoeya lui Anders Breivik. ”Ai eșuat!”