Evenimentul Zilei > International > Masacrul de la Aurora, eşecul autorităţilor americane
Masacrul de la Aurora, eşecul autorităţilor americane

Masacrul de la Aurora, eşecul autorităţilor americane

Lacunele legislative i-au permis autorului să îşi organizeze nestingherit crimele comise vinerea trecută în statul Colorado

Autorul masacrului din oraşul american Aurora şi-a pregătit până la ultimul detaliu atacul sângeros de vineri, soldat cu 12 morţi şi 58 de răniţi. Fără să trezească suspiciunea autorităţilor americane, James Holmes a comandat pe Internet, de-a lungul a patru luni înaintea atacului, peste 6.000 de gloanţe pentru arme de calibru diferit, o vestă antiglonţ şi diferite alte echipamente de luptă.
Holmes a cumpărat toate acestea ca şi cum ar fi achiziţionat o simplă carte, comentează ziarul american New York Times, şi asta pentru că legislaţia americană nu îi obligă pe comercianţii de arme să raporteze autorităţilor cazuri pe care ei le-ar putea considera suspecte din cauza volumului de arme sau muniţii comandat de o persoană anume. Doar câteva state americane restricţionează vânzarea de muniţie prin eliberarea de permise pentru astfel de achiziţii.
Armele rămân la liber
În vizită în oraşul Aurora, statul Colorado, unde s-a produs tragedia, preşedintele american Barack Obama a subliniat că, în pofida masacrului de vineri, legislaţia privind vânzarea armelor de foc nu va fi modificată. În SUA Constituţia garantează dreptul cetăţeanului de a deţine o armă. Obama a declarat, în schimb, că speră că "în zilele, săptămânile şi lunile următoare vom reflecta cu toţii la ceea ce putem face în faţa violenţei lipsită de sens de care această ţară suferă". În ultima jumătate de veac, în SUA s-au produs peste 120 de astfel de atacuri armate.
Una dintre victimele masacrului de vineri, o tânără de 24 de ani, supravieţuise unui alt atac armat comis acum câteva luni în oraşul canadian Toronto.

CITIŢI ŞI:

  • Autorul atacului din Colorado a apărut pentru prima oară în faţa justiţiei
  • Criminalul din Colorado, student la doctorat în neuropsihiatrie
  • ATAC ARMAT ÎN SUA: 14 morţi şi peste 50 de răniţi la premiera filmului "Batman". Principalul suspect, REŢINUT
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.