Masacru la o mină de platină din Africa de Sud. Cel puţin 30 de oameni au fost ucişi

Masacru la o mină de platină din Africa de Sud. Cel puţin 30 de oameni au fost ucişi

Cel puţin 30 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma confruntărilor care au avut loc aseară între grevişti şi poliţişti la o mină de platină din Afria de Sud. Un bilanţ precedent furnizat de serviciile de intervenţie regionale vorbea de 25 de morţi. Acesta este considerat unul dintre cele mai sângeroase episoade din Africa de Sud, de la încheierea apertheidului în această ţară.

Potrivit martorilor, poliţia a deschis focul asupra minerilor care erau înarmaţi cu macete, bâte şi bare de fier. Aceştia refuzaseră să se disperseze după ce primiseră un ultimatum din partea conducerii minei prin care li se recomanda să îşi reia activitatea, altfel urmând să fie concediaţi, transmite BBC. Mina Lonmin, unde a avut loc masacrul, se află de multă vreme în centrul unor dispute violente, provocate de rivalităţile dintre sindicate.

Ministrul de interne şi-a exprimat regretul faţă de această explozie de violenţă, explicând că forţele de ordine au negociat vreme de trei zile cu greviştii. "Nu trebuia să se ajungă aici. Am insistat întotdeauna asupra faptului că avem legi în această ţară care le permit oamenilor să facă grevă, să se reunească pentru a manifesta, şi cred că oamenii nu ar trebui să ignore aceşti piloni ai sistemului nostru", a precizat oficialul sud-african.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei susţine că forţele de ordine nu au avut de ales şi că de fapt "poliţia a fost atacată de grupul de grevişti, care a recurs la diverse arme, inclusiv arme de foc. Poliţiştii, pentru a-şi proteja viaţa în situaţie de legitimă apărare, au fost obligaţi să răspundă în forţă", a subliniat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Jacob Zuma, citat de Reuters, a declarat că este "şocat şi dezamăgit" de ceea ce s-a întâmplat şi ce pare a fi una dintre cele mai sângeroase operaţiuni poliţieneşti de la sfârşitul dominaţiei minorităţii albe în 1994 în cea mai mare economie africană. Preţurile la platină la nivel global au crescut cu până la 30 de dolari pe uncie - mai mult de 2 procente - pe fondul violenţelor ce au intrat în cea de-a şasea zi în ţara ce deţine 80 la sută din rezervele cunoscute ale acestei resurse naturale preţioase.