Matteo Messina Denaro, pentru masacrele din 1992, de la Capaci și din Via D’Amelio, în care și-au pierdut viața judecătorii Giovanni Falcone și Paolo Borsellino și agenții din escortele lor. Șeful mafiei din Trapani, Messina Denaro, căutat din 1993, a fost unul dintre responsabilii masacrelor în lanț realizate de Cosa Nostra.

Potrivit acuzației, susținută în sala de judecată de procurorul adjunct Gabriele Paci, liderul mafiot Matteo Messina Denaro ar fi stabilit în cadrul Cosa Nostra „o atmosferă de unanimitate fără de care șeful mafiei corleoneze Totò Riina nu ar fi putut să-și îndeplinească planurile de masacru, ci ar fi riscat un război între mafii”.

„Nu este credibil că Totò Riina ar fi mers oricum pe acea cale, fără să aibă acordul Cosa Nostra pentru că, dacă ar fi existat dezacordul liderilor uneia dintre provincii, ar fi existat un război”, a explicat magistratul în timpul rechizitoriului, care s-a încheiat cu o cerere de condamnare pe viață pentru capul mafiei fugar.

Prin urmare, istoria acelor ani nu ar fi fost aceeași, dacă Messina Denaro nu ar fi susținut deciziile „nașului” din Corleone și dacă nu l-ar fi ajutat pe Riina să distrugă zvonurile disensiunilor interne. Marți seară s-a încheiat al treilea proces care are loc la Caltanissetta pentru masacrul de la Capaci și al cincilea pentru masacrul din Via D’Amelio. La celelalte audiențe, liderii mafiei și executanții reali ai celor două atacuri au fost condamnați, din diferite motive. (Rador)