Mărul otrăvit din mâna Moscovei. Ilan Șor se erijează salvator al exportului de legume și fructe
- Viorica Gheorghe
- 30 iulie 2024, 11:29
Republica Moldova. Rușii au ridicat interdicția pentru importul de fructe și legume din regiunea găgăuză. Anunțul a fost făcut pe un ton triumfător de Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova.
Exportul separatist propus de ruși, cu gura lui Ilan Șor
Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherii deosebit de mari în dosarul Frauda bancară, anunță că ar fi reușit să obțină anularea interdicției. Liderul blocului pro-rus Victorie menționează că decizia nu a fost una simplă, ci a fost luată la capătul unor negocieri extenuante cu „partenerii din Federația Rusă”.
„Marea victorie” nu e valabilă pentru toți producătorii din Republica Moldova, ci doar pentru anumite entități din regiunea găgăuză.
„Noi, împreună cu blocul Victorie, rezolvăm problemele în beneficiul cetățenilor noștri, găsind soluții reciproc avantajoase la probleme concrete”, a declarat Șor.
Totuși, acesta recunoaște că producătorii nu vor putea începe livrările imediat, ci doar după obținerea actelor care să ateste că marfa e de calitate bună. Anterior, Șor se lăuda că ar fi ajutat agricultorii din raionul Orhei să exporte mai ușor în Rusia.
Embargourile rusești, măsură de promovare a separatismului
Suspendarea exporturilor de fructe și legume moldovenești a reprezentat de-a lungul timpului o pârghie de șantaj de care a uzat din plin Federația Rusă. Măsurile erau impuse în contextul unor neînțelegeri între Chișinău și Moscova.
Primul embargo a fost anunțat de Rusia în 2006, atunci când a fost sistat exportul de vinuri moldovenești. Atunci, vinificatorii au înregistrat pierderi colosale. Interdicția nu a vizat însă companiile din zona transnistreană.
În 2014, au fost incluse în black list-ul Rosselihoznadzor fructele și legumele moldovenești. Unele companii au continuat să fie acceptate de ruși.
În 2022, un alt embargo a vizat produsele avicole. Deși era vorba despre restricții temporare, mulți antreprenori au înregistrat pierderi masive. Aceștia și-au îndreptat privirea spre piața de desfacere a Uniunii Europene, astfel încât să nu fie puși la bătaie în urma unor decizii politice.