Medic în România. Mărturia cutremurătoare a unui rezident: "Statul investește ca apoi să ofere niște condiții proaste, încat "investiția" să fie apoi dată altor țări"

Medic în România. Mărturia cutremurătoare a unui rezident: "Statul investește ca apoi să ofere niște condiții proaste, încat "investiția" să fie apoi dată altor țări"

În vreme ce tot mai mulți oameni se plâng de cum sunt tratați în unitățile de primiri urgențe, Diana Mihai, un medic rezident, povestește într-o postare pe pagina sa de Facebook cum decurge o gardă, ce presupune munca de noapte într-un spital și dedesubturi ale primilor pași ai tinerilor medici în sistemul de sănătate.

"Ce presupune o garda? Si cam ce se intampla acolo, "inside info". Pentru ca tot ma intreaba lumea cand spun ca sunt de garda: "aa, adica esti de noapte?" Nu. Garda incepe la ora 8 dimineata si se termina la 8 dimineata a doua zi, (24 ore), dupa care urmeaza programul normal in ziua respectiva, pana la ore variate, ora 13,14,15 (~30ore) si se poate prelungi chiar si pana seara, chiar si pana la ora 20 ni s-a intamplat sa ramanem in spital. Ce se intampla mai exact?

Presupune internari, apoi fuga sus in sala de operatii, in pauza dintre ele, te imparti intre consulturi pe sectie, tensiune 18 care nu scade, sarcini extrauterine cu dureri abdomino-pelvine, gravide cu contractii, amenintari de nastere prematura, monitorizari fetale modificate, cancere care sangereaza, fa comanda de sange, fa medicatii la calculator pentru farmacie, intercalate cu consulturi interdisciplinare la terapie intensiva - gravida in coma, cu accident vascular, consult la neurochirurgie- gravida cu tromboza de sinus cavernos paralizata, si sa nu uitam ca mai exista din cand in cand si gravide intubate cu politraumatism rutier, infarct miocardic acut sau edem pulmonar acut. ATI are grija de mama, obstetrica monitorizeaza fatul. Apoi fuga jos pentru ca au venit cateva ambulante, si apoi iar fugi (la propriu) cu pacientele sus, una naste, o domnisoara are avort in curs, o doamna sangereaza si are hemoglobina 4. 

Printre acestea si o domnisoara cu discomfort la urinare face scandal ca trebuie sa astepte iar alta care a venit cu SMURD-ul pentru ca are dureri menstruale o sustine. Pe urmatorul scaun sta o gravida care nu a facut nicio ecografie 7 luni si s-a gandit in miezul noptii ca atunci ar fi un moment bun sa se investigheze. Nu are dureri, dar daca atunci a terminat sotul serviciul si daca tot nu ii era somn, de ce sa nu vina la urgente? Oricum nu se complica sa isi caute medic de familie, iar maine ziua va fi mai aglomerat traficul. Intra trantind usa impreuna cu multipli membri ai familiei ce tipa si ne ameninta ca de ce salvarile intra si ea asteapta pe hol in continuare de ceva timp.

E ora 2 dimineata si te apuci sa scrii foile pacientelor internate sau operate. Suna telefonul. Gravida 19 ani cu uter triplu cicatriceal cu epilepsie. Ia-i analize la urgenta, eco rapid si du-o sus spre sala de operatie. In timpul acesta alta colega vede o targa cu o sarcina extrauterina rupta si incearca sa o stabilizeze cat i se recolteaza analizele si i se prind linii venoase in drum spre sala. Intri in operatie, in acest timpul altcineva este la sala de nasteri, se naste. Fat feminin, 3400g, Apgar 9.

E ora 5. Trebuie scrise medicatii pentru postoperator si trecute operatiile si nasterile in condici. Si atunci apar la garda 2 domnisoare, una cu o secretie modificata de o luna si una cu mancarimi. Urgente majore. Veneau din club si s-au gandit sa treaca pe la spital. Daca tot erau in zona. De ce sa isi ia alta data trimitere de la medicul de familie si sa mai faca un drum? Trebuie sa le consulti totusi.

E ora 7. Trebuie scris raportul de garda si adunate si verificate foile ce vor fi prezentate la raport.

E ora 8.30. Incepe raportul. Bei o cafea. Doua. Apoi urmeaza o zi obisnuita de munca, cu consulturi, monitorizari, foi de zi, operatii, externari, coduri, medicatii.  Ca si cum noaptea dinainte nu ar fi existat.", încheie Diana confesiunea.

Statul investește ca apoi să ofere niște condiții proaste, încat "investiția" să fie apoi dată altor țări. Nimeni nu pleacă din țară, decât de nevoie.

"Statul plateste facultatea la sute de viitori medici, dar apoi acestia pleaca. Deci statul investeste ca apoi sa ofere niste conditii proaste incat "investitia" sa fie apoi data altor tari. Nimeni nu pleaca din tara decat de nevoie. Nimeni nu isi doreste pur si simplu sa fie departe de familie sau prieteni. Ce am vrut sa spun eu prin povestioara mea, nu ma deranjeaza oboseala sau munca din garzi, si cred ca toti colegii mei rezidenti vor fi de acord, pentru ca asa dobandim multa experienta si ne perfectionam.

Ce ne deranjeaza este ca sunt "la negru". Adica: -nu se trec la vechime (desi 5-8 garzi pe luna a cate 24 ore inseamna gradatie in plus fata de cei care nu petrec atat timp in spital), -nu se trec la spor de noapte, de risc sau de orice (desi sanatatea are de suferit dupa asa zile si nopti fara somn sau mancare si doar cu alergatura, uneori iti este foarte greu sa ajungi a doua zi si pana acasa, iar in timp efectele stresului si oboselii cronice se vad) -nu se platesc (doar unele, in functie de spital si daca este saptamana sau weekend, in principiu intre 0 RON si 100, 150 ron. Pentru 24 ore. In care aproape toti banii se duc pentru ca trebuie sa mananci macar de 3 ori in cele 30 ore in spital, bei un suc, apa, cafele, o ciocolata, taxiul pana acasa apoi ca esti prea obosit si gata, s-au dus).

O comparatie cu colegii plecati din tara care primesc cam aceste sume dar in Euro ar fi de prisos. Nu pe stat degeaba. Tot pe munca. Si aici si acolo. Sunt chirii de achitat, carti de cumparat pentru a te perfectiona, care sunt in medie 4-6 milioane una, sa participi la congrese ca sa fii la curent cu noutatile care apar si ca sa poti oferi servicii de calitate pacientilor costa cateva milioane taxa, plus transport si cazare cateva milioane pentru 2-3 zile, iar la cele din strainatate doar taxa e 500€, fara sa punem in calcul avionul si hotelul.. Cati isi permit sa participe? Si nu pentru noi, ci pentru pacienti trebuie sa fim la curent cu informatiile.

In strainatate cu salariul si garzile iti permiti carti, cursuri de perfectionare, congrese, chirie etc. si nu sunt permise atat de multe ore continuu la locul de munca. Noi avem multi rezidenti si medici obositi, care nu mai au rabdare sau entuziasm de a te invata, teoretic si practic. In schimb, exista o intreaga propaganda impotriva medicilor. Chiar si in ultima garda ne filma o doamna cu telefonul pe ascuns, desi i-am zis foarte frumos sa astepte deoarece sunt urgente inauntru, spera probabil sa "ne prinda" cu vreo vorba spusa la oboseala cumva, ca sa ne dea la TV, sa fie "faimoasa" cum sunt acum atatia pe la stirile de la ora 5.", mai povestește Diana Mihai pe pagina personală de Facebook.

 

Ne puteți urmări și pe Google News