Drumul Cluj-Bucureşti, pe care Cristian îl parcurge frecvent cu maşina, dura, de obicei, şase ore. Ieri l-a făcut în 15 ore.
Autostradă fără parazăpezi
“Pe Valea Oltului, se mergea binişor, cu cel mult 70 de km/ oră, dar puteai înainta. După Vâlcea, situaţia s-a înrăutăţit, erau copaci căzuţi, maşini de deszăpezire care nu făceau faţă troienelor şi foarte multe blocaje”, povesteşte tânărul.
Pe autostradă, când a ajuns la kilometrul 23, circulaţia era blocată şi nicio maşină nu mai putea înainta. “Autostrada nu are parazăpezi, iar dacă le-ar fi avut nu ar mai fi fost nevoie să fie închisă”, crede el.
Din cauza şoferilor
Blocat în mijlocul drumului, a început să sune acasă şi la 112. “Am sunat de trei ori la 112, nu mi-a răspuns nimeni, apoi am sunat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, unde mi-au confirmat că e închisă autostrada, şi la deszăpezire unde mi s-a spus că blocajul s-a făcut din cauza şoferilor. Cel mai rău a fost că nu putea nimeni să spună ceva concret: cât va fi închis, dacă se intervine cu utilaje, dacă vine cineva după copiii din maşinile blocate…”.
Printre norocoşi
La fiecare oră, Cristi cobora să-şi cureţe geamurile. “Era înfiorător de frig şi era greu şi să te ţii pe picioare. Îngheţai instant când coborai”. La miezul nopţii, utilajele de dezăpezire au ajuns până în zona în care se afla el, aşa că a reuşit să plece.
“Eu am avut noroc, eram chiar la începutul coloanei, iar maşina mea e 4X4 şi am reuşit să o urnesc. Multe maşini mici din spatele meu nu au reuşit să plece de pe loc, iar oamenii şi-au petrecut noaptea acolo”.
Doi împing, restul privesc
Ceea ce l-a mirat mult pe tânăr a fost lipsa de solidaritate din partea şoferilor. “O maşină mai mare intrase puternic în zăpadă şi nu mai putea ieşi. Am încercat, cu un alt bărbat, să o împingem, iar restul şoferilor stăteau în maşini şi se uitau la noi. Dacă împingeam zece bărbaţi, am fi reuşit să rezolvăm problema. M-a şocat atitudinea aceasta mai mult ca orice. ”

  • Trimiteţi imagini foto şi video cu prima ninsoare serioasă din această iarnă pe online[at]evz.ro.
CITIȚI ȘI:
  • CODUL PORTOCALIU SE PRELUNGEŞTE. DN1 a fost deblocat. Armata intervine şi pe A1 Alte 37 de drumuri naţionale sunt închise
  • RAVAGII ÎN GIURGIU. Oamenii rămași înzăpeziți pe DN 5 nu mai pot ieși din mașini din cauza nămeților
  • Peste 400 de şcoli, închise. În Călăraşi, niciun copil nu a mers la şcoală
  • Mai multe localități din Galați, izolate din cauza zăpezii
  • 15 ambulanțe blocate, două gravide așteaptă salvarea
  • Cum să circuli în siguranţă pe ninsoare şi viscol
  • După ninsoare, urmează frig de crapă pietrele
  • Curse anulate şi restricţionate pe aeroporturi
  • Viscolul a închis accesul spre Dobrogea