A fost abordat un subiect legat de petrecerile sau evenimentele din sediile SRI. A confirmat (George Maior – n.r.) aceste evenimente, cu ocazia Zilei Naţionale a României, a zilei SRI sau cu ocazia zilelor de naştere sau de nume ale domniei sale sau ale primului adjunct. A confirmat lista de participanţi. (…) spunând că nu este nimic rău în acest lucru să existe şi o discuţie informală între oameni care au relaţii formale şi instituţionale”, a relatat Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control al activităţii SRI.

Lista

Întrebat despre persoanele pe care George Maior le-a confirmat că ar fi participat la aceste „evenimente de socializare”, Manda i-a menționat pe fostul premier Victor Ponta, pe fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, dar şi pe fosta şefă a ÎCCJ Livia Stanciu şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Manda a mai indicat „șefii de structuri de forţă din ţară: STS, SIE, SPP, instituţiile de culegeri de informaţii – DGA, DGIPI -, conducerile de parchet, de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ”. „Nu pot să confirm despre domnul Lazăr (procurorul general al României – n.r.)”, a adăugat el. Potrivit lui Manda, Maior a spus că la respectivele petreceri au participat și membri din conducerea unor partide politice.

Tăierea porcului

„A spus (Maior – n.r.) că au fost întâlniri la K2 şi T 14 şi a fost întrebarea aceasta legată de tăierea porcului şi a spus că a fost o masă de Crăciun şi atât, pe care a confirmat- o că a existat. Cred că a confirmat şi domnul Dragnea şi doamna Kovesi la masa aceea de Crăciun”, a adăugat Manda.

Intervenție pentru Ghiță

Maior a confirmat că l-a rugat pe fondatorul ProTV, Adrian Sârbu, în 2010, să-i dea „sfaturi” lui Sebastian Ghiță „cum să conducă instituția Realitatea TV din punct de vedere managerial”. „A confirmat că a avut acea discuţie cu domnul Sârbu, că l-a rugat sau i-a spus dacă poate să-i dea vreun sfat domnului Ghiţă. A spus că nu vede nimic rău în acest lucru, că nu a făcut o pre siune în calitate de director al SRI”, a adăugat Manda.

Recomandare anti-Bica

Maior a mai relatat că l-a informat pe fostul președinte Traian Băsescu cu „motivele” pentru care ar fi trebuit să nu o numească în fruntea DIICOT pe Alina Bica. „Au fost discuții punctuale dacă în cazul dnei Bica s-a implicat el sau serviciul. A zis că existau niște informații la nivelul SRI, că din câte își amintește, la inițiativa SRI a fost informat președintele României, dl Traian Băsescu, cu motivele pentru care ar trebui să fie respinsă propunerea în ceea ce o privește pe dna Bica ca nominalizare la DIICOT. În alte cazuri nu a prezentat detalii și a zis ca neagă sau respinge alte formulări făcute în spațiul public sau în comisie”, a declarat Manda.

Protocolul cu ANI

Maior le-a mai spus parlamentarilor din Comisia de control a SRI că a existat un protocol între SRI și Agenția Națională de Integritate, protocol apărut „la inițiativa ANI” și că se întâlnea cu fostul președinte ANI, Horia Georgescu, să discute „chestiuni despre legi si lucruri de genul acesta”, a povestit Manda.

Întâlnire cu un agent străin

Manda a menţionat şi o întâlnire pe care George Maior a confirmat că a avut-o cu Sebastian Ghiţă şi „o persoană din conducerea unui serviciu de informaţii străin”. „A mai fost un lucru pe care l-am discutat şi domnia sa a confirmat dacă a existat o întâlnire între domnia sa, domnul Ghiţă, o persoană din conducerea unui serviciu de informaţii străin. Iar în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi, a spus că nu doreşte sau nu îşi aminteşte, din ceea ce am înţeles din alte informaţii înţeleg că a participat şi domnia sa, doamna Kovesi, la o astfel de întâlnire în spaţiile SRI”, a zis Manda.

Discuții cu jurnaliști

Fostul director SRI a spus că a avut „întâlniri şi discuţii cu persoane din conducerea instituţiilor media”, dar nu a vrut să dea nume. „A răspuns că, în general, aceste discuţii erau la iniţiativa unor persoane din conducerea instituţiilor de presă, nu la iniţiativa domniei sale, că nu a solicitat ajutorul în vreun fel, (…) că nu a dat niciodată dispoziţii în ceea ce priveşte campanii de promovare a SRI”, a detaliat Manda.

Traseul dosarelor penale

Maior a răspuns negativ la întrebările parlamentarilor legate de eventuala implicare a sa sau a serviciului secret în „ce înseamnă alegerea unor ținte, începerea unor dosare de urmărire penală, blocarea unor dosare de urmărire penală, temporizarea unor dosare, urmărirea acestora în instanță pentru a fi obținută o hotărâre”.

Vacanțele, un subiect evitat

Parlamentarii nu l-au întrebat pe Maior dacă și-a făcut vacanțele cu Sebastian Ghiță. „Nu (l-am întrebat – n.r.), din două motive. Unu: De acest lucru nu a fost sesizată comisia de când sunt eu președinte, dar nu este un motiv important. Doi: a fost o analiză în acest sens și există deja o concluzie la comisie pe care probabil că o să o anexăm atunci când o să avem un raport al comisiei pe anul trecut”, a relatat Manda.

Te-ar putea interesa și: