Evenimentul Zilei > International > Martin Selmayr, „monstrul” lui Juncker, promovat în fruntea birocrației de la Bruxelles
Martin Selmayr, „monstrul” lui Juncker, promovat în fruntea birocrației de la Bruxelles

Martin Selmayr, „monstrul” lui Juncker, promovat în fruntea birocrației de la Bruxelles

Colegiul Comisarilor l-a numit pe Martin Selmayr, figură controversată și critic al Brexitului, fost șef de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, în funcția de secretar-general al Comisiei Europene

Martin Selmayr, avocat neamț, va rămâne în executivul comunitar și după alegerile europarlamentare din 2019, impunându- se ca un personajcheie în jocul puterii de la Bruxelles, indiferent de cine devine următorul președinte al Comisiei.

Rasputin și Dumnezeu

Martin Selmayr a fost manager de campanie al lui Juncker și purtător de cuvânt în Comisia Europeană. Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble, a spus cândva: „Știți care e diferența între Selmayr și Dumnezeu? Dumnezeu știe că nu este Selmayr”. Fostul comisar european pentru Buget, Kristalina Georgieva, a vorbit anul trecut despre Selmayr și „atmosfera otrăvitoare” pe care a creat-o.

Descris de presa europeană ca un neamț dedicat trup și suflet UE, noul secretar general a fost supranumit de jurnaliștii britanici „Rasputin al Bruxelles-ului”, datorită influenței sale din spatele scenei, în politica europeană. Juncker l-a poreclit, cu afecțiune, pe omul lui de încredere „monstru”, pentru capacitatea sa de a lucra peste program.

Nick Timothy, fost consilier al premierului britanic Theresa May, l-a acuzat pe Selmayr că a transmis presei germane detalii din negocierile secrete privind Brexitul, în octombrie 2017, pentru a-i submina premierului autoritatea.

Ca secretar-general, Selmayr va supraveghea întreaga „mașinărie” administrativă a Comisiei Europene – va conduce Secretariatul general, care coordonează munca a peste 30.000 de angajați ai diferitelor departamente.

„Agentul” lui Merkel

Întrebat dacă numirea lui Selmayr va spori dominația Berlinului în interiorul instituțiilor UE, comisarul european Günther Oettinger a răspuns: „Compatriotul meu sigur nu este un agent sub acoperire al politicii germane. Vă pot spune că unii la Belin nu-l consideră reprezentant al intereselor germane, dimpotrivă”.

Selmayr a fost „mâna dreaptă” a lui Juncker și cel mai puternic oficial al Comisiei, cel care blochează inițiativele comisarilor europeni, apără cu înverșunare biroul lui Juncker, dar și avocat strălucit care pune dorințele lui Juncker în fruntea listei de proiecte ale Comisiei.

Admirat, dar temut

„Următoarele 20 de luni sunt decisive pentru consolidarea Europei care protejează, apără și susține. Am nevoie de cea mai bună echipă. De aceea îl vreau pe Martin Selmayr ca secretar-general, pentru a coordona talentele care lucrează din greu în administrația instituției noastre”, a spus Juncker.

Selmayr, pe cât de admirat, pe atât de temut, și-a petrecut ultimii trei ani agitând apele Comisiei. Luni, de pildă, s-a certat cu un reprezentant al Consiliului UE, la o reuniune a consilierilor statele membre, susținând pro punerea CE de reformă instituțională.

Autoritate

În locul său, ca șef de cabinet al lui Juncker, a fost numită Clara Martinez Alberola, fosta adjunctă a lui Selmayr. „Selmayr va avea întreaga putere”, spune un oficial al Comisiei, care lucrează îndeaproape cu acesta. „Doar că acum va avea mai multă legitimitate și autoritate, dată de regulamente, pentru a-și folosi puterea”.

„Nici măcar viitorul președinte ales al CE nu îl poate demite. Este nevoie de votul întregii Comisii, la un moment dat, dacă vor să facă schimbări la vârf”, a explicat oficialul citat de Politico. Selmayr va fi doar al 7-lea secretar general al CE, din 1957 până acum. Prima a fost Émile Noël, care a ocupat această funcție 30 de ani.

Alexander Italiener, cel care se retrage la 1 martie, era pe post din septembrie 2015. Selmayr este de așteptat să aibă autoritatea extinsă a Catherinei Day, care a lucrat în Comsia Europeană 26 de ani, până a fost numită secretar- general, în 2005, și a rămas în funcție 10 ani.