Trei sonde spațiale ale SUA, China și Emiratele Unite vor ajunge în curând pe Marte

Trei sonde spațiale ale SUA, China și Emiratele Unite vor ajunge în curând pe Marte Sursa: NASA

Pe cerul planetei Marte vor sosi în curând sondele ”extra-marțiene”. Oarecum rivale, mai multe sonde pământene vor ajunge pe Planeta Roșie după parcurgerea unor distanțe impresionante pentru posibilitățile zilelor noastre. SUA, Emiratele Arabe Unite și China guvernează sondele care ar trebui să ofere informații despre Marte și despre sistemul nostru solar.

SUA, China și Emiratele Arabe Unite cu sonde spre Marte

Cerul planetei Marte va fi scena unor „reprezentanții aeronautice” în următoarele zile – trei sonde spațiale oarecum rivale vor ajunge pe Planeta Roșie după ce au călătorit milioane de kilometri în spațiul cosmic, relatează The Guardian, citat de Digi24.

Prima sondă va ajunge în atmosfera planetei Marte, marți. Ea poartă numele de„Hope”, fiind o navă spațială orbitală care aparține Emiratelor Arabe Unite. Miercuri va sosi și sonda chineză „Tianwen-1”, iar în final va sosi roverul american „Perseverence”, în 18 februarie 2021.

Numărul mare de dispozitive spațiale trimise pe Marte arată interesul și ambițiile crescânde ale mai multor țări de a-și dezvolta propria tehnologia spațială și de a explroa Sistemul Solar.

Trei sonde spațiale pe Marte. ”Hope”, ”Tiamwen-1” și ”Perseverence”

Diferența dintre aceste trei dispozitive spațiale este că sondele din China și Emirate sunt nave spațiale orbitale. ”Hope” va rămâne doi ani în orbita planetei Marte de unde va cerceta felul în care planeta și-a pierdut atmosfera în ultimele miliarde de ani.

”Tianwen-1”, în schimb, este o misiune „duală”. Sonda va studia planeta din orbită câteva luni, înainte de a își lansa propriul rover robot pe suprafață. Dacă misiunea va fi un succes, China va deveni a doua țară care reușește să aducă un robot pe Marte, după Statele Unite.

”Perseverence” urmează să îndeplinească doar o misiune de suprafață. Roverul va fi adus pe „solul” marțian cu ajutorul unei platforme speciale susținute de o rachetă. Această procedură a fost folosită anterior și pentru aducerea roverului Curiosity pe Marte.

Dintre numeroasele misiuni spațiale cu destinația Marte, din 1960 și până astăzi, aproape jumătate s-au prăbușit sau nu au reușit să ajungă pe orbită. Incidentele au avut loc din cauza unei multitudini de factori printre care defecțiunea unor componente sau erori de soft.

Există sau a existat viață pe Marte?

Cele trei sonde fac parte dintr-un efort general al omenirii, în ultimii ani, de a obține informații importante despre Marte. Roverele urmează să aducă mostre de rocă și „sol” marțian pe Pământ pentru a fi studiate. Scopul este găsirea răspunsului la întrebarea veche de decenii: „Există sau a existat viață pe Marte?”, mai precizează sursa citată.

Răspunsul la această întrebare este crucial pentru viitoare cercetări spațiale și astronomice. Dacă viața a reușit să se formeze independent, de două ori, în același sistem solar, atunci probabilitatea ca ea să fie un fenomen relativ comun în univers este destul de mare.