După depunerea unui protest la Guvern, cei peste 5.000 de credincioşi romano-catolici au revenit, pe Calea Victoriei, la Catedrala "Sfântul Iosif" fără incidente. Protestul a durat aproape trei ore. Ei au protestat astăzi la Bucureşti, împotriva deciziei de construire a unei clădiri de 19 etaje în imediata apropiere a Catedralei.
"Nu vrem să mai ajungă nimeni în situaţia noastră. Să nu mai existe cazuri în care oamenii să se simtă neputincioşi în faţa unor instituţii sau în faţa Justiţiei, de la care suntem total îndreptăţiţi să cerem dreptatea", a spus Ioan Robu, arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, citat de Mediafax.
Rugăciune pentru salvarea monumentelor de cult
Peste 5.000 de credincioşi catolici au plecat de la Catedrala "Sfântul Iosif" din Capitală în marş spre Guvern, procesiunea fiind deschisă de clericii catolici, în frunte cu arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu.
Înainte de ieşi din Catedrala "Sfântul Iosif", unul dintre preoţi le-a spus participanţilor la procesiune că pe traseul spre Piaţa Victoriei vor cânta imnuri bisericeşti şi se vor ruga pentru salvarea monumentelor de cult aflate în pericol, relatează Mediafax.
Participanţii la procesiune vor merge pe traseul strada General Berthelot - Calea Victoriei - strada Demetru I. Dobrescu - Bulevardul N. Bălcescu - Bulevardul Gheorghe Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu. Reprezentanţii protestatarilor vor depune, la Guvern, o petiţie în sprijinul Catedralei "Sfântul Iosif" şi al tuturor monumentelor istorice şi de cult aflate în pericol.
Bisericile romano-catolice din Bucureşti, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea sunt închise astăzi, în semn de protest faţă de decizia de construire a proiectului "Cathedral Plaza", o construcţie de birouri cu 19 etaje, situată în centrul oraşului.
Protestele credincioşilor romano-catolici au început la 5 iulie. Conducerea Bisericii Romano-Catolice susţine că noua clădire afectează structura de rezistenţă a Catedralei Sfântul Iosif, lăcaş de cult vechi de 125 de ani, aflat în patrimoniul naţional.
Presiuni pentru stoparea lucrărilor
Împotriva complexului de birouri s-a pronunţat chiar şi Vaticanul, alături de 371 de membri ai Parlamentului European, care au semnat o petiţie pentru anularea proiectului.
Terenul este deţinut de fondul de investiţii american Miller Global, fiind cumpărat în anul 1998, iar dezvoltatorul proiectului este Willbrook Management. Clădirea are o înălţime de 75 de metri, fiind a cincea cea mai înaltă din Capitală.
ŞTIRE PUBLICATĂ LA ORA 12.10 ŞI ACTUALIZATĂ LA 15.25