Societatea civilă formată din părinți, jurnaliști, ONG-uri, VIP-uri, medici și autorități au participat astăzi, de Ziua Națională a Părinților cu copii prematuri, la primul marș dedicat bebelușilor care se nasc prematur și familiilor lor
Evenimentul, organizat în premieră în România de Asociația Unu și Unu, reprezintă un semnal de alarmă în legătură cu fenomenul nașterilor premature, aflat într-o continuă creștere atât la nivel internațional, cât și în România. Pe ultimii 50 de metri s-a mers cu respirația oprită, pe cât posibil, pentru a recrea și pentru a înțelege situația prin care trece prematurul de când se naște, până ajunge la terapie intensivă și este resuscitat. Participanții au purtat măști de oxigen, ca cele de terapie intensivă, pentru a semnaliza că aceasta este principala problemă la nașterea copilului prematur și că de aici rezultă majoritatea problemelor de sănătate ulterioare.
Organizatorii atrag atenția si asupra impactului pe care îl are nașterea prematură asupra nou-născutului, familiei și societății. „Ne propunem ca prin acest marș să tragem un semnal de alarmă într-o manieră diferită asupra fenomenului de prematuritate care afectează numeroase familii din România. Ne dorim să sporim conștientizarea și să contribuim la prevenție prin informare. Acest eveniment își propune să determine întreaga societate să lupte și să ajute pentru ca numărul de copii prematuri din România să se micșoreze”, declară Diana Gămulescu, vicepreședinte Asociața Unu și Unu.
Nașterea prematură, cauză majoră a mortalității infantile
În fiecare an, în Europa, se înregistrează peste 500.000 de nașteri premature, iar in România rata este de 10%. Acest fenomen reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, precum și un risc major în dezvoltarea pe termen scurt și lung a diferitor probleme de sănătate, atât pentru nou-născuți, cât și pentru mame.
“Pentru un medic neonatolog este o provocare salvarea vieții unui prematur foarte mic, nou-născutul poate fi și imprevizibil, își schimbă starea de la un moment la altul. Munca în terapie intensivă este în echipă, necesită un consum de energie foarte mare pentru a salva vieți.” spune dr. Ioana Roșca, medic primar neonatologie, specialist pediatru, Șef sectie Neonatologie, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" din București.
Factori de risc și impactul nașterii premature
Dintre factorii de risc care duc la apariția problemelor în timpul sarcinii și la nașterea prematură se numără consumul de alcool, fumatul, dietele de alimentație nesănătoase, greutatea din timpul sarcinii, statutul socio-economic scăzut, nivelul ridicat de stres și numărul mare de ore de lucru, lipsa îngrijirii pre-natale sau realizarea acesteia după termen, dar și lipsa sprijinului social.
Impactul nașterii premature asupra nou-născuților poate avea efecte la nivel fizic pe termen lung – apariția unor probleme de auz sau văz, a afecțiunilor cronice ale plămânilor, varii probleme ale sistemului cardiovascular, efecte la nivel neurologic și comportamental – apariția simptomelor specifice dislexiei, paraliziilor cerebrale, hiperactivității, anxietății sau depresiei, precum și dificultăți de integrare a copilului în familie și, mai târziu, în societate.
Greutatea mică a bebelușilor, efect al fenomenului nașterii premature. Date și statistici din România
Potrivit datelor publicate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului în documentul “Analiza mortalității infantile și mortalității 0-5 ani” în anul 2013, o altă cauză a mortalității infantile o reprezintă numărul mare de copii cu o greutate mică și foarte mică la naștere, acest fenomen fiind determinat, pe lângă dezvoltarea insuficientă a fătului în timpul gestației, și de nașterea prematură.
Conform informațiilor preliminare publicate de Ministerul Sănătății prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului și Fundația CRED în documentul “Evaluarea regionalizării îngrijirilor pentru nou-născuți în anul 2014”, România înregistrează una dintre cele mai crescute rate ale copiilor născuți cu greutatea egală sau mai mică de 2500 gr - 10,24%, din care 3,5% sub 1999 gr. La ora actuală, aceste valori sunt în creștere în comparație cu valorile înregistrate în alte țări ale Uniunii Europene, unde rata variază între 4-8 %.
Despre Marșul prematurilor
În cazul nașterii premature, plămânii bebelușului nu pot să înceapă să producă surfactant suficient (producția surfactantului începe în săptămânile 24-28 de sarcină), fapt care îngreunează respirația.
Surfactantul este un lichid produs de plămâni pentru a ajuta la menținerea alveolelor deschise în timpul expirului. De exemplu, atunci când copilul expiră, în absența surfactantului, alveolele ar fi in colaps, și ar fi nevoie de un efort mult mai mare pentru copil de a le re-umfla cu aer, în timpul inspirului.