Marş cu animale şi bătăi în Capitală

Marş cu animale şi bătăi în Capitală

Fermierii protestatari s-au ciocnit cu jandarmii care asigurau paza. Demonstranţii au aruncat cu sticle de plastic, în afara gardului împrejmuitor care stabilea perimetrul protestului, iar jandarmii au intervenit, moment în care atât protestarii, cât şi forţele de ordine s-au îmbrâncit.

Aproximativ 1.200 de fermieri din 25 de judeţe ale ţării au protestat azi în faţa Guvernului, cerând alocarea de subvenţii compensatorii şi verificarea calităţii laptelui care intră în România.

Potrivit lui Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), fermierii cer verificarea laptelui care intră în ţară pentru că "au probe că laptele este neconform având o încărcătură mare de germeni", iar laptele praf este reconvertit în lapte de consum şi vândut în supermarketuri drept lapte natural.

Credite restante

Ne puteți urmări și pe Google News

Fermierii sunt nemulţumiţi de instabilitatea economică din sector, spunând că au acceptat credite pentru programele SAPARD, dobânda fiind de nouă la sută, dar că ulterior, dobânda a crescut la 30%, astfel că ei nu mai au bani pentru a returna creditele sau pentru a întreţine fermele.

Ciurea a menţionat că preţul de producere a laptelui este 1,2 lei, iar ei îl vând procesatorului cu 50 de bani pe litru dacă laptele este conform, însă, dacă nu îndeplineşte toate condiţiile, penalităţile ajung şi la 30 de bani pe litru.

Întâlnire la Guvern

Fermierii s-au întâlnit, la ora 14.00, cu ministrul Finanţelor, Gheorhe Pogea şi cu ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu. La final, Pogea a anunţat rezolvarea problemei compensării obligaţiilor fiscale pe care fermierii le au faţă de stat în raport cu subvenţiile pe care Ministerul Agriculturii, prin APIA.

Potrivit ministrului, măsurile au fost adoptate nu numai pentru agricultori, ci şi pentru alţi furnizori de produse şi servicii care se află într-un raport direct cu statul. În plus, solicitarea fermierilor pentru acordarea unui ajutor în vederea îmbunătăţirii producţiei şi a creşterii profitului, urmează să fie discutată cu ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.

"Solicitarea pe care au făcut-o (crescătorii de bovine, n.r.) este să avem o întrevedere cu primul ministru şi ministrul Finanţelor. Noi tot avem şedinţă de guvern. Eu pot să merg mai repede acolo, să încerc să rezolv această întâlnire", a declarat Sârbu, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii crescătorilor de bovine, la sediul Ministerului Agriculturii.

Fermierii au solicitat întrevederea pentru a discuta probleme de fiscalitate, cum ar fi eliminarea impozitului forfetar sau compensarea datoriilor faţă de bugetul de stat, în cuantumul subvenţiei pe care trebuie să o acceseze fermierii, potrivit preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Taurine din România, Mircea Ciurea.

Ştire actualizată la 17:30

CITIŢI ŞI:

Închisoare pentru proprietarul vacii leşinate