Conform unui sondaj Avangarde, jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV-2 a fost creat în laborator. Marius Pieleanu a spus, în emisiunea „Dosare de presă”, la EvZ TV, că majoritatea românilor își iau informațiile medicale de la televizor și din rețelele sociale.
Conform unui sondaj Avangarde, realizat în perioada 15-17 noiembrie, jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV-2 a fost creat în laborator, iar 12% dintre români nu cred în existența coronavirusului.
Majoritatea românilor (36%) nu știu dacă se vor vaccina anti-covid sau nu. 24% au spus că nu se vor vaccina deloc. Doar 30% dintre români spun că se vor vaccina.
„Cei mai mulți spun că întâi vor să vadă cum funcționează vaccinul. Pentru că există o proastă comunicare în această privință”, a spus Marius Pieleanu, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro.
Pieleanu a explicat că marea majoritate a românilor nu au în familie un doctor, care să le explice lucruri legate de descoperirile științifice sau din domeniul medical. Cunoscutul sociolog a mai spus că nu trebuie să confundăm medicina din București cu cea din anumite zone din țară.
„Eu spun că marea majoritate a oamenilor nu au în familie un doctor. Și gândesc în termeni de ce comunicăm la televizor și pe rețelele sociale.(...) Pe cine să sune tanti Floarea, de la mine din Alexandria? Că medic de familie mă tem că n-are. Nu sunt convins că are.
La mine pe stradă, când ai o bubă, pui ceapă pe ea și te înfășori cu ciorapul de supraeleastic. Și dai cu crema infailibilă de gălbenele, panaceu universal. Aia e. Care e bună, sigur, dar... E bună la iritații, dar dacă este altceva, moare.
Și, chiar dacă te duci la un spital, la un oncolog de la Drăgănești, Olt, de exemplu, sau Dorohoi, șansa de a te face bine este destul de mică. Nu trebuie să confundăm medicina românească din București, care poate fi comparată cu ce e prin lume, cu cea din orașele de provincie. Din unele zone din țară”, a mai spus Marius Pieleanu.