Marius Pieleanu: „Ceea ce a unit neamul ăsta, cu bune, cu rele, de la Sfântul Andrei încoace, de la creștinarea zonei, este Biserica Ortodoxă Română”

Marius Pieleanu a vorbit în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre necesitatea ca orele de religie să fie predate prin metode moderne.

Cunoscutul sociolog consideră că un copil, în ziua de azi, poate fi atras de Religie în momentul în care profesorul îi vorbește la oră, într-un limbaj pe care să-l înțeleagă. „Există fel și fel de metode pedagogice moderne prin care copiii pot să afle de cele 10 porunci”, este de părere Marius Pieleanu.

La fel de important este și faptul că un copil trebuie lăsat să aleagă și el să se apropie de Religie, dar nu manipulat! Nici atras, nici îndepărtat!

„Într-o adunare ecumenică de acum câțiva ani, din București, în contextul unei discuții despre teologie, ortodoxism și predarea religiei în școli, i-am spus Preafericitului „Poate și biserica ar trebui să se gândească la faptul că ortodoxia, astăzi, în România, nu mai poate fi predată ca pe vremea lui Ion Creangă”.

S-a supărat pe mine. Dar, de aici pornind, trebuie să avem o discuție. Există fel și fel de metode pedagogice moderne prin care copiii pot să afle de cele 10 porunci. Hai s-o facem!”, a declarat Marius Pieleanu în cadrul emisiunii „Dosare de Presă”, la EvZ TV.

Acesta a evidențiat faptul că marea calitate a Preafericitului Daniel este că s-a înconjurat de oameni școliți, care au schimbat în bine modul de comunicare al BOR.

Preafericitul are în jurul său, să-i dea Dumnezeu sănătate, niște consilieri foarte buni, foarte deștepți. Mulți cu doctorate în Teologie prin Franța. Nu e joacă! Nu te gândi că există în jurul său o mână de fundamentaliști și de talibani ortodocși. Nici vorbă! Nu numai școala de Teologie Ortodoxă a urcat foarte mult, dar corpul de preoți este unul net superior intelectual în raport cu ce era înainte. N-are nicio legătură. Și se vede.

Ceea ce trebuie să rămână înregistrat, și n-o facem doar formal, ci pentru că așa este și e corect să fie așa, să spunem asta. Ceea ce a unit neamul ăsta, cu bune, cu rele, de la Sfântul Andrei încoace, de la creștinarea zonei, este Biserica Ortodoxă Română”, a mai spus Marius Pieleanu.

Concluzia i-a aparținut jurnalistului Mirel Curea. O concluzie logică, simplă și nepărtinitoare despre așa-zisa „îndoctrinare” a copiilor prin ora săptămânală de Religie în școli.

„De unde a ieșit tot zvonul ăsta cu „Domnule, ne îndoctrinați copiii!”? Nu reușim să-i îndoctrinăm cu matematica, nu-i îndoctrinăm cu chimia, cu istoria, nu-i îndoctrinăm cu nimic, cheltuim bani, punem meditatori... Îi îndoctrinează exact cu ora aia pe săptămână”, a spus Mirel Curea.