Angajații din sistemul bugetar care încasează un salariu mai mare decât cel al președintelui României ar putea fi impozitați progresiv. Este propunerea pe care o face ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi. Introducerea impozitului progresiv, la care face referire Marius Budăi este un motiv de dispută în actuala coaliție de guvernare. În vreme ce PSD susține introducerea acestui tip de impozit, PNL și premierul Nicolae Ciucă spun că menținerea cotei unice este o linie roșie peste care nu pot trece.
Bugetarii care câștigă un salariu mai mare decât șeful statului ar putea plăti impozit progresiv susține ministrul Muncii Marius Budăi. El și-a susținut punctul de vedere într-o intervenție televizată în care a vorbit despre discuțiile purtate în coaliția de guvernare cu privire la introducerea impozitului progresiv.
În anul 2021, președintele României în funcție a obținut un salariu în valoare totală de 178.391 de lei, conform declarației de avere. Suma este mai mică, comparativ cu cea obținută în anul precedent, când a câștigat 179.735 lei.
„Nu vor fi taxe noi pentru salarii, ci doar pentru acele venituri ale bugetarilor care depășesc salariul președintelui României. Nu vorbim despre salarii, vorbim despre veniturile bugetarilor care depășesc… mai sunt și sporuri. Acolo era o discuție să fie impozitate progresiv în cazul bugetarilor. Când vom avea o decizie finală, cu siguranță vom comunica.
Eu am spus ce am avut de spus pe acest subiect și vom comunica clar. Eu prefer să comunic cu certitudini, nu cu presupuneri. (…) Ştiu că nu vor fi taxe noi pentru veniturile salariale, ci doar pentru acele venituri ale bugetarilor care depășesc salariul președintelui României”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.
Impozitul progresiv, motiv de dispută în coaliția PSD - PNL
Declarațiile lui Marius Budăi cu privire la introducerea impozitului progresiv pentru bugetari au loc în contextul acest subiect este susținut de PSD. În ultima perioadă, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, în mai multe rânduri, introducerea impozitului progresiv. El a spus că este nevoie de o discuție pe acest subiect în coaliția de guvernare.
Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că politica fiscală nu trebuie schimbată când a căpătat stabilitate și eficiență în timp. PNL se opune înlocuirii cotei unice cu un impozit progresiv.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a afirmat că în acest an nu vor fi majorări de taxe și impozite. Șeful statului a dat asigurări că românii nu trebuie să se teamă că „de mâine se va schimba sistemul de impozitare și vor trebui să plătească mai mult”.
Specialiștii în economie sunt de părere că adoptarea unor măsuri care să ducă la apariția unor noi taxe sau impozite ar putea să ducă la evaziune și, deci, inflația ar putea să crească și mai mult.