David Blair a fost lăsat pe mal când celebrul Titanic debarca pentru ultimul său voiaj, echipajul alegând un marinar cu mai multă experienţă. Nimeni nu avea de unde să ştie că ofiţerul păstrase cheia care ar fi putut să îi salveze pe cei de la bordul vasului.
Blair, un marinar decorat, avea în posesia sa cheia care descuia dulăpiorul în care se afla cel mai puternic binoclu, folosit pentru a repera obiecte de pe vârful catargului şi, astfel, ar fi putut preveni moartea celor 1522 de pasageri şi membri ai echipajului, conform istoricilor citaţi de The Sun.
Folosindu-se de binoclu, marinarii ar fi putut să vadă vârful icebergului care a fost fatal navei aflate la primul său voiaj transatlantic.
Aceasta este şi părerea lui Fred Fleet, unul din supravieţuitorii tragediei navale, care consideră că acest echipament ar fi fost crucial în evitarea ciocnirii.
Blair a ajuns să fie decorat cu două medalii pentru curaj, dintre care una câştigată pentru că a sărit în apă pentru a salva viaţa unei persoane, într-un alt voiaj.
Murray Shaw, în vârstă de 78 de ani, este deţinătorul actual al premiilor marinarului şi explică modul în care Blair ar fi putut salva viaţa oamenilor de pe Titanic.
„David Blair era pe uscat de trei luni în Belfast când Titanicul se construia şi a fost angajat pentru întregul voiaj către New York.
El ar fi fost cel responsabil pentru tot echipamentul de navigaţie, dar a fost lăsat pe mal în Southamton”, a spus Shaw.