În Republica Moldova, din prima zi a acestui an, au intrat în vigoare modificările Codului Vamal. Schimbările s-au produs pentru ca legislația să fie în concordanță cu cea a Uniunii Europene.
Igor Iurco, șeful Secției Control Vamal al Serviciului Vamal, din Republica Moldova, a vorbit despre modificările Codului Vamal. Și a explicat care vor fi efectele, ce se vor simți în perioada următoare. Oficialul a afirmat că limitele neimpozabile la frontiera de stat pentru persoanele fizice au rămas neschimbate.
Schimbările aduse în Republica Moldova de modificările Codului Vamal
„Agenții economici foarte repede se vor acomoda cu noile prevederi. Ceea ce ține de persoanele fizice eu aș vrea să spun că în mare parte nu au fost mari modificări. Limitele neimpozabile la traversarea frontierei de stat au rămas aceleași, de 300 de euro pe cale rutieră, de 430 pe cale maritimă sau aviatică. A fost implementat un nou formular pentru declarațiile călătorului și respectiv un nou formular pentru declararea valutei care este introdusă sau scoasă de către persoane fizice. Suntem într-o procedură de tranziție, 8-9 ani pentru ajustarea sistemelor informaționale”. A afirmat șeful Secției Control Vamal al Serviciului Vamal.
Începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, a intrat în vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova. Iar obiectivul acestuia este uniformizarea și armonizarea legislației vamale naționale cu cea care există în Uniunea Europeană.
Astfel, printre beneficiile și inovațiile noii legislații în domeniul vamal se numără eliminarea taxelor pentru procedurile vamale și amânarea plății taxelor vamale. Pe de altă parte, vor fi reduse costurile și timpul de vămuire, iar validarea declarațiilor vamale la export va fi automată, conform radiomoldova.md.
Proteste la frontiera dintre Varnița și Tighina
Zilele trecute, mai mulți protestatari din Transnistria au încercat să pună presiune pe Guvernul din Republica Moldova și au organizat un protest, din cauza noilor taxe vamale.
Mai multe persoane din Republica Moldova s-au adunat, joi, la punctul de frontieră dintre Varnița și Tighina. Care leagă Basarabia de regiunea separatistă Transnistria. A fost vorba despre nemulțumiri legate de modificarea regulamentelor vamale, de către Moldova. Aceste schimbări impun ca bunurile esențiale exportate din Transnistria să fie taxate de Executivul de la Chișinău.
Demonstranții s-au opus ajustărilor ce au intrat în vigoare pe 1 ianuarie, argumentând că acestea vor duce la creșterea prețurilor. Ei au solicitat Chișinăului să revoce aceste noi măsuri. Serghei Sandu, un purtător de cuvânt al Uniunii Moldovenilor din Transnistria, a exprimat îngrijorări că noua politică fiscală asupra bunurilor din Transnistria va rezulta în prețuri mai mari.