Marile instituții financiare nu vor să audă de monedele virtuale. Explicația pentru care piața este periculos de fragilă

Marile instituții financiare nu vor să audă de monedele virtuale. Explicația pentru care piața este periculos de fragilă Miliarde se învârt în jurul Bitcoin. sursa: arhivă EVZ

De doar două declarații a fost nevoie pentru ca piața monedelor virtuale să se prăbușească dramatic, săptămâna trecută, după o creștere uluitoare.

La capitolul încredere în Bitcoin și celelalte criptomonede, marii sceptici au fost dintotdeauna reprezentanții insituțiilor. Și asta pentru că această masă monetară extrem de volatilă nu reprezintă o masă de active. Nici măcar în anul 2017, atunci când criptomonedele ajunseseră la apogeu, marile instituții financiare nu erau încântate de monedele virtuale. A existat mult scepticism legat de viitorul lor și puterea de-a devenit mainstream.

Cele două anunțuri care au lovit Bitcoin și celelalte monede virutale

Situația s-a mai schimbat în acest an, odată cu boom-ul înregistrat și de Bitcoin, dar și de celelalte monede virtuale. Prima criptomonedă a crescut cu 300%. Fapt ce nu putea să nu atragă atenția unora dintre instituțiile financiare care manifestaseră neîncredere în trecut. Astfel au apărut investitori instituționali, care au mirosit că este rost de făcut bani mulți. Bitcoin părea că se va impune și în imperiul financiar al lumii, pe Wall Street.

Însă, instabilitatea legată de criptomonede a apărut foarte repede. Mai întâi, China a lansat un avertisment legat de volatilitatea acestei piețe. Apoi, Elon Musk a anunțat că Tesla, compania sa, nu va mai accepta plata cu Bitcoin pentru mașinile sale. Aceste două luări de poziție au fost devastatoare pentru Bitcoin. Care, la mijlocul săptămânii trecute, s-a prăbușit. Întreaga piață a acestor monede virtuale a pierdut 365 de miliarde de dolari americani, conform siteului bitcoinist.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concluziile bancherilor de la Deutsche Bank

Reprezentanții unei mari instituții financiare, Deutsche Bank, au ieșit la rampă după această prăbușire istorică. În cadrul unei note oficiale publicate luni, ei au precizat că piața criptomonedelor este extrem de nesigură. „A fost nevoie doar de o declarație a guvernanților din China și de un tweet pentru ca monedele să se prăbușească”, au spus finanțiștii germani de la Deutsche Bank.

„Aceste câteva cuvinte au determinat o scădere a Bitcoin de la 60.000 de dolari la 48.000 de dolari. Apoi, anunțul PBoC (n.r. - Banca Populară a Chinei), care a interzis plata cu aceste monede, a dus valoarea la 30.000 de dolari”, au mai remarcat germanii.