Scriam în textul intitulat Gloria cântului, Gloria Ţării publicat în caietul-program al Cursurilor de Măiestrie Artistică pe care le-am oferit în vară: «Celebrăm în acest an, prin puterea vocii şi a cântului, Centenarul Marii Uniri a românilor, împlinire a milenarelor aspiraţii şi dovadă a forţei tectonice a neamului nostru, onorând marile conştiinţe naţionale, eroii şi martirii acestuia.
Gândul ne duce la Iaşi, la Bucureşti, la Alba Iulia, după cum ne duce la toate provinciile noastre în sfârşit reunite în 1918, la Chişinău, la Cernăuţi şi, bineînţeles, la întreaga Transilvanie.
Şi iată că celebrăm acest eveniment istoric la Brăila, oraş deschis lumii prin binecuvântarea majestuoasă a Dunării, oraş care ne-a primit din prima clipă cu braţele şi sufletele deschise pentru a preamări odată cu vocea umană, în splendoarea ei, figura legendară a sopranei Hariclea Darclée, născută pe aceste meleaguri. Oraş vechi de 650 de ani, despre care, poate spre surprinderea multora, ilustrul istoric Nicolae Iorga avea să scrie: - Nu Brăila este fiica Ţării Româneşti. Ci ea este maica acestui principat.
Festivalul şi Concursul nostru Internaţional de Canto, Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, au făcut să înflorească un spirit de fraternitate, de comuniune între cei peste 2700 de tineri artişti din 50 de ţări şi 5 continente prezenţi până acum.
De aceea m-a bucurat titlul primit, de Artist UNESCO pentru Pace, de aceea sunt mândră de Înaltul Patronaj UNESCO acordat manifestărilor noastre, recunoaştere a nivelului lor unic în lume.
Geniul lui Gioachino Rossini va inspira şi el în acest an Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de mine cu atâta entuziasm».
Televiziunea română dedică ample emisiuni Festivalului, Concursului Darclée şi Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Class, răspunzând aşteptărilor marelui public.
După cum se ştie, dincolo de Cursurile de Măiestrie în Arta Cântului, o contribuţie însemnată la aceste Master Classes oferite de Mariana Nicolesco este dimensiunea culturală şi istorică. Conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen şi Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării, cu Orchestra Festivalului Darclée şi Corul Filamonicii George Enescu, dirijor Marco Balderi, au evocat valorile muzicii româneşti la Centenarul Marii Uniri, rolul Brăilei în artă, literatură, ştiinţă la 650 de ani de atestare documentară a oraşului, şi originalitatea geniului rossinian la 150 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului.
- Sâmbătă 27 octombrie TVR3 orele 17. Reluare ora 1.
Conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen (cu videoproiecţii).
- Duminică 28 octombrie TVR3 orele 17. Reluare ora 1.
Concert Extraordinar pe Esplanada Dunării.
100 de tinere talente din mai multe ţări şi continente au luat parte la ediţia 2018 a Cursurilor de Măiestrie Artistică din cadrul manifestărilor Darclée de la Brăila celebrând Centenarul Marii Uniri. Gala Master Class care a încheiat aceste evenimente cinstind totodată memoria legendarei Hariclea Darclée a încântat publicul, într-un adevărat maraton liric care a durat aproape cinci ore.
- Sâmbătă 3 noiembrie TVR3 orele 17. Reluare ora 1.
Concert Master Class (prima parte)
- Duminică 4 noiembrie TVR3 orele 17. Reluare ora 1.
Concert Master Class (partea a doua).
«Tot în cadrul celebrărilor din acest an – spune Mariana Nicolesco – sunt fericită să onorăm expresia perenă a sufletului românesc pe care o regăsim în cântecul de dor şi în forma sa cultă în Recitalul Extraordinar Liedul Românesc la Centenarul Marii Uniri, vineri 26 octombrie la Muzeul Naţional George Enescu ».