Mariana Nicolesco, la Reuniunea UNESCO de la Paris

Soprana, laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, întâmpinată cu prietenie de Irina Bokova, directorul General UNESCO

Irina Bokova, Directorul General UNESCO şi principalul candidat în acest moment la postul de Secretar General ONU, a creionat în discursul său de deschidere a Reuniunii Anuale a Ambasadorilor Onorifici UNESCO marile probleme mondiale în care Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură e chemată să joace un rol tot mai activ. Printre acestea, tema dezvoltării durabile a ocupat un loc important, reflectat în Raportul Sub-Secretarului General ONU Thomas Gass.

În centrul atenţiei, aşa cum era de aşteptat, s-au situat luările de cuvânt pe tema rolului culturii în lumea de azi şi în mod special în combaterea extremismului şi a violenţei care au pus şi pun în pericol atâtea opere ale Patrimoniului Mondial al Culturii, aşa cum a fost cazul la Palmira, de pildă.

Întâmpinată ca întotdeauna cu bucurie şi cu o afecţiune de Irina Bokova, prima femeie care accede la înalta demnitate de Director General UNESCO în 2009, şi care a fost realeasă în 2013, Mariana Nicolesco, laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, se bucură de prietenia şi, în mod special, de Înaltul Patronaj UNESCO acordat de aceasta pentru Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée. Celebra soprană avea să amintească în cuvântul său crezul – atât de important într-o lume care azi cu greu îşi găseşte echilibrul şi armonia – că “nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”. Şi sublinia că prin prezenţa în 20 de ani la competiţia pe care a creat-o, a peste 2500 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente, are sentimentul de a-şi onora titlul de Artist UNESCO pentru Pace.