Europarlamentarul Maria Grapini a luat ieri atitudine în P.E. faţă de situaţia dramatică a Cameliei Smicală.  “Astăzi este Ziua Internaţională a Familiei şi vreau să ridic un caz disperat: un cetăţean român, doamna Camelia Smicală, stabilit de 12 ani în Finlanda. I s-au încălcat toate drepturile, drepturile omului, drepturile copilului. Doi minori au fost ridicaţi brutal din casă, duşi şi despărţiţi, copiii în centre de plasament, doamna nefiind înştiinţată de o hotărâre judecătorească pe care a obţinut-o soţul ei finlandez. Mai mult, în 28 aprilie, este condamnată la 6 luni închisoare pentru defăimarea autorităţilor care, în urmă cu doi ani, au preluat copiii”, a spus Grapini de la tribuna Parlamentului European. Europarlamentarul a cerut Comisiei Europene să investigheze acest caz: “Eu sunt mamă şi nu cred că vreo mamă care este sănătoasă şi poate să se ocupe de copii trebuie vreodată să fie despărţită de ei. Solicit Comisiei să investigheze acest caz şi să ceară autorităţilor finlandeze să lase copiii lângă mamă!”.

Povestea doctoriţei Camelia Smicală a devenit cunoscută în România în plin scandal al familiei Bodnariu, victime dovedite ale serviciilor sociale din Norvegia. Camelia Simcală trăia în Finlanda alături de fiica sa din prima căsătorie, de al doilea soţ şi de cei doi copii din a doua căsătorie. Din cauza agesivităţii soţului femeia obţine divorţul şi custodia copiilor, dar în 15 mai un judecător din oraşul Tampere dă custodia fostului soţ, fără ca măcar românca să ştie că se desfăşoară un proces. Fostul soţ o acuzase în faţa instanţei că vrea să fugă cu copiii în România. În aceeaşi zi poliţiştii şi angajaţii serviciului de protecţie a copilului vin la casa femeie pentru a-i lua cele două fete minore. Printre altele femeia este acuzată că are o relaţie prea aproapiată cu copii şi i-a manipulat împotriva fostului soţ!

Dar abuzurile nu se opresc aici. Doctoriţa filmează momentele dramatice în care cei doi copii îi sunt răpiţi practic şi le postează pe internet. Autorităţile se sesizează din cauza agresivităţii poliţiştilor, dar îi deschid şi româncei un dosar penal pentru că a postat filmarea îm mediul online şi astfel i-a defăimat pe poliţişti. Nu! Nu ne aflăm în vreo dictatură extremistă în care drepturile omului nu există, ci în Europa Occidentală! La sfârşitul lunii aprilie Camelia Smicală a fost condamnată la şase luni de închisoare pentru defăimarea poliştilor. Cei doi copii, Mihai şi Maria, se află separaţi în două centre de plasament, iar mama sa nu îi poate vedea decât o dată pe lună.