Maria Dinulescu, "o prostituată fără scrupule"

Maria Dinulescu, "o prostituată fără scrupule"

În pelicula "Pescuit sportiv", cunoscuta actriţă o interpretează pe Ana-Violeta, o femeie uşoară, fără educaţie, dar extrem de abilă.

Cel mai recent succes repurtat de tânăra actriţă este apariţia în „Pescuit sportiv“, regizat de Adrian Sitaru, producţie răsplătită cu Premiul special al juriului la Festivalul internaţional de film de la Salonic. Maria o interpretează pe Ana-Violeta, o prostituată fără scrupule. „Ana-Violeta este o fată fără educaţie, cultură, dar cu o inteligenţă a manipulării remarcabilă. Ea a decis să fie cinstită şi să recunoască faţă de societate că-i plac bărbatii şi că se simte OK să fie plătită pentru a întreţine relaţii sexuale cu ei - pe scurt, este o prostituată“, îşi descrie Maria personajul.

Rochie sexy, machiaj strident Pentru a fi cât mai aproape de obţinerea acestui rol, Maria s-a transpus în pielea Anei-Violeta şi din punct de vedere vestimentar. Astfel, s-a prezentat la casting îmbrăcată într-o rochie care-i scotea în evidenţă calităţile fizice, şi-a răvăşit părul şi s-a fardat strident.

„Am mers la un casting unde ştiam că trebuie să interpretez o prostituată. Am pus rochia pe care nu o purtam niciodată, pentru că mereu îmi cădea o breteluţă, nu mi-am aranjat părul şi am pus puţin mov la ochi“, spune amuzată actriţa. Deghizarea a fost de bun augur, iar Maria a mai „împuşcat“ un rol într-un film premiat, numai bun de pus în portofoliul artistic alături de celelalte interpretări reuşite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu poate să spună „Nu“

La doar 27 de ani, Maria se poate lăuda cu apariţii în filme recunoscute în cadrul unora dintre cele mai importante festivaluri de film - „California Dreamin’“, „Trafic“, „Poveste la scara C“, „17’ întârziere“ sau „Bucureşti - Wien“. Chiar dacă pe cartea sa de vizită se află roluri cu care orice actor s-ar mândri, Maria recunoaşte că a avut parte şi de partituri mai puţin inspirate.

„La ce mă pricep cel mai puţin este să refuz, şi uneori mă trezesc în producţii care nu au nicio legătură cu ce îmi doresc eu. În ultimul an am reuşit să refuz două filme slabe, dar pe unul nu l-am scăpat“, spune actriţa.

Maria are, totuşi, o grilă de selecţie a rolurilor pe care le ia în considerare. Spre exemplu, şi-a dorit să joace în „Pescuit sportiv“ datorită scenariului, de care s-a îndrăgostit pe loc, iar pretenţiile materiale s-au evaporat.   „Acest film a fost făcut iniţial fără niciun ban. Noi, actorii, nu am fost plătiţi nici atunci, nici acum. Ne-am întâlnit să realizăm acest film pentru că ne-a plăcut scenariul şi pentru că eram interesaţi să ne cunoaştem. Când a apărut şi directorul de imagine Adrian Silişteanu a fost şi mai bine, pentru că nu mai exista nicio problemă. Ce a urmat după: plecări în Asia, Canada şi premii în Europa. A fost total neprevăzut şi măgulitor“.

Două filme pe an asigură bunăstarea Un actor nu poate trăi însă numai de pe urma laurilor şi a aplauzelor publicului. Pentru a-şi întregi veniturile, Maria Dinulescu afirmă că ar accepta să mai apară în telenovele şi în seriale de televiziune, aşa cum a făcut-o şi în trecut („Păcatele Evei“ - Acasă TV, sau „Vocea inimii“ - Antena 1), însă cu două condiţii: „Dacă proiectul nu ar dura mai mult de trei luni şi ar fi foarte bine plătit. Cred că dacă faci două filme pe an poţi să fii liniştit din punct de vedere financiar, dar altfel trebuie să-ţi faci mâna şi să-ţi găseşti tot timpul ceva de făcut în domeniul tău“, adaugă aceasta. Maria se poate declara o actriţă norocoasă din acest punct de vedere, deoarece, în ultimul timp, nu a dus lipsă de oferte pentru a juca în diverse producţii.   Nici nu s-a uscat bine cerneala pe paginile ziarelor care scriu despre „Pescuit sportiv“, că actriţa se pregăteşte deja pentru un nou film: „Pentru moment pregătesc un personaj pe care am să-l interpretez într-o peliculă primăvara viitoare, în Irlanda“.   Vrea să joace cu Beligan, Bulcă şi Rebengiuc   Maria are şi un „of“ pe lângă satisfacţia de a face parte din gaşca actorilor tineri şi talentaţi. Ea îşi doreşte să joace în mai multe filme din a căror distribuţie să facă parte şi monştrii sacri ai scenei româneşti: „Problema cea mai mare pe care o resimt este lipsa scenariilor cu personaje adulte. Noi putem sclipi şi fremăta de energie şi organicitate, dar, atâta vreme cât nu suntem susţinuţi de experienţa adevă- raţilor profesionişti, nu o să căpătăm nicicând profunzime. Aş fi extrem de norocoasă să trebuiască să mă trezesc la 4.00 dimineaţa ca să mă întâlnesc la filmare cu Victor Rebengiuc, Ioana Bulcă sau Radu Beligan. Publicul îi respectă pe aceşti oameni, iar noi, tinerii, trebuie să învăţăm de la dumnealor cum să ne câştigăm respectul ca artişti“.

STRICT PERSONAL   „M-aţi prins chiar în momentul în care nu mai am un prieten“

> Atunci când ajunge seara acasă, Maria nu are cui să-i împărtăşească cele petrecute peste zi. Spune că deocamdată nu are un iubit şi recunoaşte că acest lucru o întristează puţin: „M-aţi prins chiar în momentul în care nu mai am un prieten. Nu este uşor să găseşti un om pe gustul tău, şi atunci nici nu mă grăbesc să mă las pradă iubirii. Deci sunt tristă acum“.

> Unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri la Maria este faptul că, de şapte ani, nu mai are televizor. Locul ocupat de acesta este umplut acum de 12 ghivece de flori, despre care spune că-i oferă „tot aerul de care are nevoie“. „Nu duc lipsa informaţiei, pentru că în fiecare noapte la ora 12.00 citesc ziarele de a doua zi. Îmi place să văd cel puţin un film pe zi, să citesc şi să învăţ poezii, aşa că nu am timp să mă plictisesc şi nu îmi scapă niciun eveniment cultural“. Confidentele sale sunt mama şi sora, „singurele femei în care am încredere şi pentru care aş face orice în viaţa asta, indiferent de consecinţe“.

> Maria îşi va petrece Sărbătorile de Iarnă în Austria, unde va învăţa să schieze: „Am ales să merg în această ţară pentru că este mult mai ieftin decât în România şi banii pe care îi dai chiar îşi găsesc sensul“.

Maria Dinulescu, actriţă: " La ce mă pricep cel mai puţin este să refuz, şi uneori mă trezesc în producţii care nu au nicio legătură cu ce îmi doresc eu. În ultimul an am reuşit să refuz două filme slabe..."   CARTE DE VIZITĂ

Un portofoliu de invidiat

Maria Dinulescu s-a născut pe 2 mai 1981 la Ploieşti şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ - Bucureşti (Secţia actorie, teatru şi film - clasa prof . dr. univ. Sanda Manu - Ion Cojar). A început să cocheteze cu televiziunea încă din timpul facultăţii, fiind cooptată în echipele emisiunilor de divertisment „Petrecerea“ şi „Îndrăgostiţi în bucătărie“, de la Acasă TV. Cariera sa în televiziune a continuat cu apariţiile în telenovelele „Păcatele Evei“ (Acasă TV) şi „Vocea inimii“ ( Antena 1). Însă Maria se mândreşte cel mai mult cu rolurile din peliculele româneşti care au impresionat publicul internaţional, din Europa şi până în Statele Unite - „California Dreamin’“ (Grand Prix Un Certain Regard, Cannes Film Festival şi Golden Falcon la Festivalul de Film de la Ibiza), „Trafic“ (Palme d’Or, 2004, Cannes), „Poveste la scara C“ (Marele premiu la New York University International Student Film Festival SUA).