Maria Dinulescu: "Îi urez oricărui actor să colaboreze cu Radu Mihăileanu"

Actorii Maria Dinulescu şi Vlad Ivanov au comentat pentru EVZ nominalizarea la Globul de aur a filmului "Concertul", din a cărui distribuţie fac parte.

Philip Berk, preşedintele Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood, alături de actorii Josh Duhamel, Katie Holmes şi Blair Underwood au anunţat ieri nominalizaţii pentru cea de-a 68-a ediţie a Globurilor de Aur. Alături de "Concertul", la premiul decernat de Asociaţia presei străine de la Hollywood pentru cel mai bun film străin au fost nominalizate "Biutiful", de Alejandro González Iñárritu, "The Edge", de Alexei Uchitel, "I am love", de Luca Guadagnino, şi "In a better world", de Susanne Bier.

Perspectiva din interior

"Mă bucur că în sfârşit apare o nominalizare mai mult decât prestigioasă pentru Radu Mihăileanu pentru că el este un regizor extraordinar, un om minunat, un profesionist desăvârşit şi merita cu prisosinţă această nominalizare. Sunt bucuros că filmul e o co-producţie franco-românească, că se aude de actorii români la cel mai înalt nivel. Pentru mine e a doua nominalizare extraordinară la Globul de aur, după a ceea a lui «4, 3, 2». Am colaborat extraordinar cu Radu Mihăileanu", a declarat pentru "Evenimentul zilei" actorul Vlad Ivanov, care interpretează în "Concertul" un mafiot rus cu ambiţii artistice.

"Cazul lui Radu Mihăileanu seamănă cu cel al lui Nae Caranfil. Deşi ambii au făcut filme de foarte bună calitate, care au combinat cel mai bine arta cu comercialul şi sunt iubiţi de public, nu au fost apreciaţi la festivalurile de clasă A. Faptul că Mihăileanu este nominalizat la Globul de aur mă face să mă simt foarte mândră de el şi mă bucur că în final primeşte respectul şi recunoaşterea care i se cuvin. Indiferent care va fi rezultatul, contează că filmul pe care îl realizează acum în Maroc va avea şansa de a fi vândut chiar înainte de a fi fost produs.

Asta e important, îi susţine viitorul", crede Maria Dinulescu. "Am filmat cinci nopţi la «Concertul»", explică actriţa. Cât despre autorul lungmetrajului, "Este un regizor extraordinar. Un om care ştie foarte bine să respecte echipa tehnică de pe platou şi, în egală măsură, actorii. Ştie foarte bine ce vrea şi are o intuiţie extraordinară, este un om foarte jovial şi deschis", opinează Maria Dinulescu.

O şansă pentru orice actor

"Într-una dintre nopţi, la jumătatea ei, se simţea foarte rău directorul de imagine; ne întrebam cu toţii dacă se va continua filmarea sau nu. Dacă se oprea, ar fi costat foarte mult. Radu, foarte plin de energie, a venit în mijlocul nostru şi a spus că îi pare rău, că vom opri filmarea în acel moment, că vom folosi timpul ca să vorbim între noi, să ne simţim bine şi ne vedem a doua zi.

Foarte puţin regizori îşi pot asuma să negocieze cu un producător pierderea atâtor bani din bugetul filmului, dar, pentru Radu, a fost important să îşi susţină partenerul, mâna lui dreaptă de pe platou cu care lucra de mult timp, şi să îi ofere drepturi finale asupra filmării în loc să lucreze cu ceilalţi operatori folosind decupajul discutat cu directorul lui de imagine. A preferat să îl respecte şi ca om, şi ca artist. Am numai cuvinte de laudă pentru Radu Mihăileanu, îi urez oricărui actor să colaboreze cu el. Nu trebuie ratat!", subliniază Maria Dinulescu.

Muzica pe primul loc

"Concertul" lui Radu Mihăileanu şi-a început cariera cu dreptul. Înainte de a fi filmat, lungmetrajul - realizat în proporţie de 60% în România - a fost preachiziţionat pentru Statele Unite ale Americii de Weinstein Company, pentru circa un milion de dolari.

"Concertul" spune povestea unei false orchestre de la Teatrul Balşoi care pretinde că e trimisa oficială a instituţiei din Moscova la Teatrul Châtelet din Paris. De fapt, e vechea orchestră formată din ruşi, evrei şi ţigani şi dezmembrată de comunişti pe vremea lui Brejnev. Fostul dirijor, Andrei Filipov (Alexei Guskov), dat afară cu 30 de ani în urmă pentru că a refuzat să-şi concedieze instrumentiştii evrei, acum om de serviciu la Balşoi, "interceptează" un fax în biroul directorului şi decide să revină pe scenă cu vechii săi camarazi, fără ştirea nimănui. La concertul parizian, într-o secvenţă finală, apare şi Melanie Laurent ("Inglourious Basterds"), în rolul unei violoniste. Printre actorii români din distribuţie se mai numără Ion Sapdaru şi Valentin Teodosiu.

După premiera de la festivalul de la Roma, lungmetrajul a avut parte de cronici una şi una. Un critic italian îl numea entuziast chiar "capodopera" acestei ediţii, marca unui "Benigni al românilor" (cineblog. it). "Ironizând nostalgicii comunismului, grandomania noilor oligarhi ruşi şi simţul afacerilor la evrei, filmul îl antrenează pe spectator într-o aventură mereu surprinzătoare şi amuzantă", scria Paolo Mereghetti pentru "Corriere della sera". "Fantasmele comunismului şi ale antisemitismului sunt aici mai vii ca niciodată. Şi continuă să ne facă să plângem şi să râdem în acelaşi timp", opina criticul de la "Il Messaggero".

Parcursul de până acum şi concurenţii

Echipa lungmetrajului "Concertul" deţine două premii César acordate pentru sunet şi pentru coloană sonoră. Filmul regizat de Radu Mihăileanu a câştigat patru trofee Gopo, pentru cel mai bun montaj, cea mai bună muzică originală, cea mai bună scenografie şi cele mai bune machiaj şi coafură. Lungmetrajul distribuit de Independenţa Film a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009 şi a fost urmărit de peste 25.000 de spectatori până în prezent.

"Biutiful", cu Javier Bardem în rolul principal, a avut premiera în competiţia de la Cannes 2010 şi a obţinut premiul pentru interpretare masculină. "I am love" - cu Tilda Swinton - a putut fi urmărit pentru prima dată la Veneţia, iar românii au avut şansa de a-l viziona la TIFF. Pentru "The Edge", de Alexei Uchitel, nominalizarea la Globul de aur este prima din cariera sa. În schimb, regizoarea Susanne Bier, responsabilă pentru "In a better world", deţine o lungă listă de premii şi nominalizări, printre care două la Oscarurile europene şi tot atâtea la Scoica de aur (Festivalul de la San Sebastian).

Globurile de aur se acordă pe 16 ianuarie 2011.

<object height="340" width="560"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/tkMdBggI4Ws?fs=1&hl=ro_RO" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/tkMdBggI4Ws?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="340" width="560"></embed></object>

COMPETIŢIA

Preferaţii criticilor

Campionul nominalizărilor la Globurile de aur este lungmetrajul "The King's Speech", un film de epocă, care candidează la şapte categorii, printre care şi aceea consacrată interpretării masculine (Colin Firth), potrivit Bloomberg; Geoffrey Rush şi Helen Bonham Carter sunt nominalizaţi la categoriile destinate rolurilor secundare. "The Fighter", o dramă despre boxerul Mickey Ward şi "Reţeaua de socializare", despre geneza Facebook, deţin câte şase nominalizări. Cât despre categoria "comedie/musical", pentru Globul de aur se bat "Alice în Ţara minunilor", "Burlesque", "The Kids Are All Right", "Greu de pensionat" şi "The Tourist". La dramă, competiţia e extrem de strânsă: "Black Swan", "The Fighter", "Începutul", "The King's Speech" şi "Reţeaua de socializare".

La nivel de studiouri, Sony Pictures a acumulat 14 nominalizări, iar The Weinstein Co., 10.