Evenimentul Zilei > Social > Maria Coman, despre pandemie: „Cred că ar trebuit să fie o lecție pe termen lung pentru noi, indiferent ce se întâmplă”
VIDEO

Maria Coman, despre pandemie: „Cred că ar trebuit să fie o lecție pe termen lung pentru noi, indiferent ce se întâmplă”

Jurnalista Antenei 3, Maria Coman, consideră că pandemia de coronavirus este un punct zero pentru întreaga omenire.

Maria Coman a spus în emisiunea „Dosare de presă”, la Evz TV, că, în ceea ce privește pandemia de coronavirus, după primul moment de panică, a început să își „învețe” lecțiile.

După ce a învățat să se distanțeze și să respecte „regulile care sunt de respectat”, a început să aprecieze și să înțeleagă momentul de pauză impus de pandemia de coronavirus, la nivel personal, dar și mondial.

„Recunosc că la început mi-a fost frică. Cred că oricui îi este frică de necunoscut, cumva. Până îți setezi niște repere și îți spui, „Băi, eu mai mult decât ceea ce fac acum, adică respect regulile care sunt de respectat și mă feresc cât pot și iau măsurile pe care pot să le iau, mai mult de atâta nu am ce să fac. Că mă panichez sau nu mă panichez, tot nu am ce să fac mai mult”.

Cred că ar trebuit să fie o lecție pe termen lung pentru noi, indiferent ce se întâmplă. Ar trebui să înțelegem că ne grăbim prea mult și nu e cazul. Să înțelegem că poate era momentul unei aerisiri a planetei, că tot se vorbește foarte mult despre aerisit și despre faptul că e extrem de important să lucrăm și să învățăm în încăperi aerisite.

Aerisit, în sensul să nu ne mai aglomerăm cu toții la Veneția, în luna septembrie. Și să nu mai avem loc să vedem Veneția. Cred că era momentul să ne oprim un pic, să ne uităm și să vedem ce merită și ce nu merită. Pentru că ajunsesem în momentul în care mai aveam puțin și distrugeam…, știu că sună fără legătură cu pandemia,… distrugeam lucruri importante.

Știți Parisul de acum 20 ani. Știți Parisul de acum 10 ani. Știți Parisul de acum un an, dinainte de pandemie. Devenise o chestie comercială, fără atmosferă, aglomerată, încărcată. Iar acum mi se pare că e un moment în care poate ar trebui să regândească fiecare dintre noi și să se oprească un pic și să facă un pas în spate”, a declarat cunoscuta jurnalistă.

Maria Coman: Nu știu ce urmează dar nu cred că ne vom întoarce vreodată la viața dinainte

Maria Coman speră că omenirea și-a învățat lecția și că viața își va urma cursul firesc, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori în istorie.

„Din punct de vedere al pandemiei, din nou, pentru că vorbim despre virus și vedem că și în 1600 virușii se tratau cu cam aceleași măsuri, respectiv, ne distanțăm unii de ceilalți și nu ne mai înghesuim și aerisim și ne spălăm pe mâini și încercăm să respectăm astfel de reguli. Pentru că sigur se va găsi un tratament mai eficient decât cele care sunt acum. Sigur vom avea un vaccin în perioada următoare, oricare va fi asta. Dar cumva ne-am aminti de lucruri pe care nu le mai știam. Sau nu le-am învățat niciodată.

La începutul pandemiei am stat de vorbă cu un medic care zicea că nici măcar în Facultatea de Medicină nu învață să se spele pe mâini cum trebuie acum. Când eram eu în școala generală se făceau concursuri cu Crucea Roșie pe tip de genul „cum se face un pansament”. Acum nu se mai face nimic.

Nu știu ce urmează dar nu cred că ne vom întoarce vreodată la viața dinainte. Eu sper să învățăm ceva”, a mai spus jurnalista Antenei 3.