Andrei Marga își schimbă opiniile după cum bate Ponta

Andrei Marga își schimbă opiniile după cum bate Ponta

Ministrul de Externe, Andrei Marga, îşi schimbă opiniile de la o zi la alta în legătură cu persoana îndreptăţită să ia decizii în politica externă a României.

După ce a admis iniţial că acesta este atributul preşedintelui, la un interval de doar o zi, a susţinut că şeful statului trebuie să împartă atribuţiile cu Guvernul şi Parlamentul. Între timp, aflase de o declarație polemică făcută de premierul Victor Ponta la București.

"Constituţia prevede trei actori mari ai politicii externe româneşti: Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia. Noi, de fapt, acum încercăm, şi primul ministru are dreptate în această privinţă", a spus azi ministrul de Externe. Ieri făcuse următoarea declarație: "Cum spune şi domnul preşedinte direcţia politicii externe o stabileşte Parlamentul, autorităţile şi sigur preşedintele este cel care conform Constituţiei are întreaga autoritate în acest domeniu". Summitul NATO, un teren nepotrivit pentru piruete ,,Piruetele" au loc pe fondul participării României la Summitul NATO de la Chicago, din delegaţia oficială condusă de preşedintele Traian Băsescu făcând parte şi miniştrii Andrei Marga(Externe) şi Corneliu Dobriţoiu (Apărare). Sâmbătă seara Traian Băsescu s-a întâlnit cu românii stabiliţi în SUA. În faţa unei audienţe favorabile acestuia, ministrul de Externe a admis că ,,preşedintele este cel care, conform Constituţiei, are întreaga autoritate" în domeniul politicii externe. În timp ce vorbea, Marga a fost pus de şeful statului într-o situaţie ridicolă, în momentul în care Băsescu a început să se fotografieze copiii din public, spre amuzamentul asistenţei. Când ministrul a terminat discursul, şeful statului a revenit pe podium, dar a evitat ostentativ întâlnirea cu acesta. ,,Eu sunt eficient, nu pierd vremea", a spus Băsescu.

Ponta i-a arătat direcția

Ne puteți urmări și pe Google News

După acest episod, ministrul de Externe s-a răsucit cu 180 de grade, poate şi pentru că a aflat de declaraţia şefului său din guvern, Victor Ponta, care aprecia că preşedintele nu reprezintă România la Chicago, ci se reprezintă pe sine, motiv pentru care, a spus el, a trimis “doi oameni serioşi" la summit, pe Marga şi pe Dobriţoiu.

"Este foarte normal, luând în seamă Constituţia, să spunem că puterea executivă, Guvernul este cel care, aşa cum spune exact Constituţia, realizează politica externă şi internă a ţării. Evident, Guvernul operează pe baza unui program de guvernare aprobat de Parlament. Parlamentului, având sub control, de fapt, întreaga politică şi internă şi externă a ţării. Aceste lucruri sunt recunoscute, nu aş mai adăuga decât că şi aici, la Chicago, România va vorbi pe o singură voce, ceea ce este absolut normal", a declarat azi Marga, la Chicago. Din nou apel la Constituție

El a subliniat că lucrurile nu sunt atât de tensionate pe cât par, în ceea ce priveşte reprezentarea României în politica externă, dar că sunt anumite aspecte, de altfel, lămurite prin Constituţie.

"Desigur, însă, că în practica politică, în practica administraţiei româneşti din ultimii ani, fiind prim-miniştrii care s-au atenuat singuri sau poate care au fost încurajaţi să fie cât se poate de atenuaţi, preşedintele a preluat multe responsabilităţi care, în mod normal, revin primului ministru. Dar, sigur, aceasta este o treabă care nu ne interesează acum pentru simplul motiv că preşedintele şi-a numit primi-miniştrii şi a lucrat cu ei aşa cum au convenit. Trebuie însă recunoscut că în România este o situaţie de coabitare la această oră: un preşedinte de o anumită culoare politică, un Guvern având în spate o majoritate cu culorile politice pe care dvs le ştiţi. Chiar dacă pare o repetiţie, trebuie să spunem că Constituţia este totuşi destul de limpede în această privinţă. Constituţia prevede trei actori mari ai politicii externe româneşti: Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia. Noi, de fapt, acum încercăm, şi primul ministru are dreptate în această privinţă", a completat ministrul de Externe.

Potrivit unor surse diplomatice, şeful statului nu a vrut să-i accepte pe Marga şi Dobriţoiu în delegaţia oficială, dar a cedat pentru a nu alimenta tensiunile.

Corespondență din Chicago

Citiți și:

  • Războiul Băsescu- Ponta trece Atlanticul. Marga îl recunoaşte pe preşedinte drept şeful diplomaţiei
  • SENZAȚIONAL: Marga se bâlbâie în justificări, Băsescu se distrează copios | VIDEO
  • Băsescu: miniştrii PDL nu au fost mult mai buni decât cei actuali. PLUS: ''USL nu mai poate anula reforma din justiţie''
  • Cele două mari restanțe ale lui Traian Băsescu
  • Summitul NATO de la Chicago, cel mai mare din istoria alianței. Prioritățile de pe agenda reuniunii la vârf