Evenimentul Zilei > Justitie > Marfă vie. O dubă plină cu migranţi prinsă la graniţa României
Marfă vie. O dubă plină cu migranţi prinsă la graniţa României

Marfă vie. O dubă plină cu migranţi prinsă la graniţa României

Poliţiştii de frontieră au prins mai mulţi migranţi sirieni care încercau să intre ilegal în România, într-o dubă venită din Bulgaria. Aceştia plătiseră o călăuză pentru a-i ajute să tranziteze ilegal statul român către un stat vest-european.

Poliţia de Frontieră din cadrul Gărzii de Coastă a depistat, sâmbătă, 18 migranţi sirieni care au încercat să intre ilegal în ţară, pe la Negru Vodă. Microbuzul de marfă în care erau transportaţi sirienii venea cu viteză din Bulgaria, către teritoriul României şi urma să tranziteze ţara către Germania. În mijlocul de transport se aflau 14 adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 42 de ani şi 4 minori cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani.
Un microbuz de marfă suspect ,ce se îndrepta din Bulgaria către teritoriul României, a fost observat de poliţiştii din cadrul Poliţiei de Frontieră Negru Vodă. Un echipaj al Poliţiei de Frontieră a monitorizat vehiculul şi l-a blocat după ce a pătruns ilegal în ţară. Din automobilul imobilizat pe un câmp din direcţia localităţii Independenţa au sărit doi barbaţi, care au alergat către lanurile de porumb din apropiere şi s-au îndreptat spre statul vecin. În interiorul dubei se aflau 18 sirieni, fără acte de identitate.


Migranţii au declarat, cu ajutorul unui traducător autorizat, că întregul grup a plecat din Siria în Turcia, în Istanbul, unde a stat 15 zile. Miercuri, pe data de 19 iulie, au plătit câte 700 de dolari de persoană unei călăuze, pentru a-i transporta clandestin până în Germania. Ulterior, au ajuns în Bulgaria, iar vineri seara au fost urcaţi în microbuzul ce urma să traverseze ilegal România. Întrebaţi de identitatea persoanei pe care au plătit-o pentru a-i transporta în Germania, sirienii au declarat că nu ştiu datele călăuzei.
Cei 18 sirieni au fost predaţi autorităţilor de frontieră din Bulgaria, iar cercetările continuă, în colaborare cu poliţiştii bulgari, pentru a putea depista toate persoanele implicate în activitatea ilegală de trafic de migranţi. În primele 6 luni ale acestui an, Poliţia de Frontieră a depistat aproape 2.500 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat  Din numărul total de persoane care au încercat să treacă ilegal graniţa, cele mai multe au fost organizate în cele 353 de grupuri de migranţi prinse, în care au fost identificaţi 134 de traficanţi de migranţi. De asemenea, au fost descoperite 80 de persoane implicate în activităţi de călăuăzie, dintre care, 24 erau români.