Evenimentul Zilei > Social > MARELE SPITAL din București în care NU VREI să te afli la CUTREMUR. Se poate PRĂBUȘI în orice MOMENT
MARELE SPITAL din București în care NU VREI să te afli la CUTREMUR. Se poate PRĂBUȘI în orice MOMENT

MARELE SPITAL din București în care NU VREI să te afli la CUTREMUR. Se poate PRĂBUȘI în orice MOMENT

Unul dintre cele mai importante spitale din București este pe cale să se prăbușească. La propriu! La 41 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, iar multe din clădirile suprapopulate de pacienți multe dintre ele pot cădea în orice moment.

Printre ele, cele două institute de la Fundeni, unele dintre cele mai scumpe şi mai greu de înlocuit structuri medicale de stat din România. În orice moment al zilei, în clădirea în care se află, sunt peste 1.000 de pacienți, alți 2.000 de medici, asistenți medicali și studenți, dar și aparatură de înalta performanță, scrie Digi 24. 

 Între aceşti pereţi scorojiţi, cu structura afectată, funcţionează două dintre cele mai importante spitale ale României: Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Național de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu”. Zilnic sunt salvate zeci de vieţi în această clădire. „O clădire care stă să cadă, în care s-au investit zeci de milioane de euro și în care avem o echipă pe care, dacă vreodată o s-o pierdem, nu poate fi înlocuită decât în zeci de ani”, subliniază Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății.

Institutul Naţional de Boli Cardiovasculare este singurul centru de profil din sudul României, așa că preia cazuri serioase din toată țara. La Institutul Clinic Fundeni funcţionează patru centre de excelenţă în gastroenterologie, mai multe secţii de hematologie şi de oncopediatrie. Tot aici se realizează aproape toate tipurile de transplant: de rinichi, ficat, pancreas și măduvă. Sub acest acoperiş lucrează chirurgi şi clinicieni cu specializări înalte. „Vorbim de o categorie de pacienţi care îşi găsesc rezolvarea numai la noi în institut. Noi, faţă de celelalte spitale nu avem unde redirecţiona pacienţii”, spune Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

În clădire se află, în orice moment al zilei, mai mult de 1.000 de pacienţi cu boli grave, peste 1.500 de medici, asistenţi medicali şi studenţi, personal supraspecializat şi aparatură de înaltă performanţă.

În 2015, Ministerul Sănătăţii a alocat 500.000 de euro pentru renovare şi dotarea secţiilor pentru bolnavii cardiaci, nu şi pentru consolidare. „E ca și cum ți-ai culca copilul afară pe-o frunză de brusture și dacă se mișcă și-o să cadă, asta e. E un risc pe care România nu ar trebui să și-l asume. E o nebunie, pur și simplu!”, comentează Vlad Voiculescu.

Citește mai multe pe Digi24.ro.