Marele pericol care îi așteaptă pe copii în școli. Avertisment crunt pentru români

Marele pericol care îi așteaptă pe copii în școli. Avertisment crunt pentru români

Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, a postat, vineri, pe pagina sa de socializare un mesaj în care incriminează violenţa psihologică – bullying în şcoli.

Potrivit fostului ministru, scoala trebuie să se implice mai mult în această situaţie şi să ofere elevilor îndrumare şi consiliere psihologică.

„Astăzi, a intrat în vigoare Legea care interzice bullying-ul în școli. Concret, potrivit legii, în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying.

În urmă cu patru ani, susțineam în Camera Deputaților o declarație despre bullying, un act comportamental repetat, îndreptat spre rănirea fizică sau mentală a unei persoane şi care se caracterizează prin încercarea unei persoane de a obţine supremaţia asupra altora. „Bullying-ul este o realitate tot mai prezentă în şcoli, unde se dau adevăratele lupte pentru popularitate şi ierarhie, iar rezultatul este o generaţie de tineri mai stresaţi, mai anxioşi, uneori chiar mai violenţi, mai deprimaţi, mergând până la tendinţe suicidale. Mai mult, cei mai vulnerabili sunt copiii percepuţi ca fiind diferiţi, fie din cauza hainelor pe care le poartă, a felului în care arată sau a eventualelor dizabilităţi. Mai grav este că evoluţia tehnologiei face ca hărţuirea să nu se oprească la poarta şcolii, ci să îi urmarească pe copii peste tot prin intermediul telefoanelor, tabletelor şi computerelor, unde, la adăpostul anonimatului, poate lua forme chiar şi mai periculoase. Pentru a preveni şi combate eficient bullying-ul, este necesară implicarea conjugată a familiei şi a şcolii. Ca părinte, consider că trebuie să facem eforturi pentru a fi cât mai prezenţi în viaţa copiilor noştri, să îi ascultăm, să le fim alături şi să luăm atitudine atunci când observăm ceva nelalocul lui. Însă, pe lângă rolul major jucat de familie, o importanţă vitală o are şcoala, prin programe menite să îi îndrume şi să îi consilieze pe tineri şi să crească gradul de conştientizare a fenomenului numit bullying. Şcoala nu trebuie să rămână doar un mediu, în care ONG-urile pot derula proiecte în acest sens, ci să devină o verigă activă a acestui proces şi să ofere elevilor îndrumare şi consiliere psihologică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sub semnul zicalei - «ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face» - este de dorit să proiectăm o societate cât mai curată pentru copiii noştri, o societate eliberată de tumorile traumelor emoţionale – o societate fără nicio formă de violenţă, în care copiii să fie protejaţi!”, a scris pe Facebook, Ana Birchall