Marele Fake News anunțat de toți. Ce trebuie să știm, de fapt, despre vaccin

vaccin covid 19, vaccinare

Există multe semne de întrebare legate de eficacitatea vaccinului care va preîntâmpina problemele create de coronavirus.

Foarte multă lume așteaptă cu nerăbdare producerea în masă a vaccinului care să stopeze explozia cazurilor de coronavirus. Există și sceptici în privința vaccinării, care au anunțat pe diverse căi că nu au de gând să se lase „înțepați” de produsul cercetătorilor. Specialiștii atrag atenția că vaccinarea în masă, la nivel mondial, nu va presupune, automat, și dispariția virusului care a dat lumea peste cap.

Există un precedent al unui program de vaccinare amplă și are legătură cu una dintre bolile care a făcut ravagii sute de ani la nivel mondial.

Variola a fost eradicată la începutul anilor '80, în acele vremuri mulți oamenii fiind vaccinați cu forța, atunci când se opuneau. Cazuri frecvente de acest gen au fost consemnate în India, țară care înregistra recorduri la nivelul infectării cu variolă. Într-un articol publicat de Social Science Space, sociologul Robert Dingwall a prezentat scenariile în care o pandemie poate să fie eradicată complet.

Ciuma a produs dezastru în mai multe episoade

Un prim scenariu vorbește despre dispariția cauzată de infectarea în masă. Numărul celor care au contractat virusul este atât de mare încât nu se mai poate răspândi. În această situație, cei care supraviețuiesc dezvoltă un genotip care devine resitent la maladia respectivă. Aici se vorbește despre cel mai periculos virus cunoscut în istoria omenirii, cel al ciumei, care a făcut ravagii în mai multe secole, mai ales în Europa și în Asia.

Al doilea scenariu presupune schimbarea condițiilor de mediu, care face boala mai greu transmisibilă. După ce a apărut HIV/ SIDA, folosirea în masă a prezervativelor au redus semnificativ numărul de cazuri. De asemenea, importante au devenit și seringile de unică folosință, folosite de cei care se droghează cu injectabile.

Nu se știe durata imunizării

Un scenariu optimist, cel de-al 3-lea vizează o mutație suferită de un virus, care astfel devine mai puțin agresiv. Cel de-al patrulea scenariu este cel al descoperirii unui vaccin eficient, care să preîntâmpine efectele devastatoare ale unui virus.

Conform specialiștilor, vaccinul contra coronavirusului va trebui repetat periodic, la fel ca și cel al gripei. Nu se știe deocamdată care este durata imunității.