Evenimentul Zilei > International > Marele EXIT: Scoate Trump America din ONU? Proiectul de lege care ZGUDUIE lumea
Marele EXIT: Scoate Trump America din ONU? Proiectul de lege care ZGUDUIE lumea

Marele EXIT: Scoate Trump America din ONU? Proiectul de lege care ZGUDUIE lumea

American Sovereignty Restoration Act of 2017 depus la Congres îi cere președintelui Donald Trump să pună capăt participării SUA la ONU.

Dacă va fi aprobat, proiectul de lege depus de republicani la Camera Reprezentanților va abroga legea din 1945 privind participarea la Organizația Națiunilor Unite și solicită deplina suveranitate a Statelor Unite.

Numit American Sovereignty Restoration Act of 2017, proiectul de lege dorește abrogarea calității de membru ONU a Statelor Unite și să interzică orice finanțare pentru ONU, ca și orice participare americană la vreo misiune militară ONU.

De asemenea, proiectul de lege, depus cu multă discreție pe 3 ianuarie 2017, cere inclusiv ca ONU să renunțe la sediul său de la New York.

Inițiatorul republican Mike Rogers și sprijinitorii săi susțin că ieșirea din ONU este dorită de multă vreme de cetățenii americani. Ei fac referire la miliardele de dolari irosite, de vreme ce acțiunile ONU sunt în marea lor majoritate îndreptate împotriva Americii.

În textul proiectului de lege se stipulează:

„Președintele trebuie să pună capăt calității de membru a Statelor Unite la ONU, din toate organele, agențiile, comisiile sau orice alte organisme formale afiliate la ONU.”

„Misiunea Statelor Unite la ONU se închide. Orice alte funcții ale misiunii nu vor mai fi îndeplinite.”

În ultimii ani, au fost depuse mai multe proiecte de ieșire din ONU, una aparținându-i aceluiași Mike Rogers, în 2015, dar nu au avut succes. De data aceasta, însă, Donald Trump, spre deosebire de predecesorii săi, este în stare să facă acest gest.

Proiectul de lege vine după ce Nikki Haley, nominalizată ca ambasador american la Organizația Națiunilor Unite, a declarat că ONU „face mai mult rău decât bine”.