Marea taină din muzica românească. După 19 ani s-a aflat, în sfârşit! „În 15 minute.”

Marea taină din muzica românească. După 19 ani s-a aflat, în sfârşit! „În 15 minute.” Proconsul a lansat o melodie cu un mesaj puternic. „Este o dedicaţie de iubire necondiţionată”. Sursa foto Arhiva EVZ

În 2001, se consuma unul dintre cele mai memorabile momente din existenţa trupei Proconsul: câştigarea marelui premiu al Festivalului Cerbul de Aur, performanţă în premieră pentru o formaţie din România.

Melodia „Cerul” era interpretată magistral de solistul Bodo (n.r. - Bogdan Marin, numele real) şi emoţiona o ţară întreagă.

În prezent, la aproape două decenii de la acel moment de neuitat în muzica românească, Bodo a dezvăluit cum a luat viaţă acel hit nemuritor.

Povestea melodiei va continua la „Cerbul de Aur #Generaţii”, show-ul pregătit de TVR 1 pentru duminică, 13 septembrie, ora 21.00.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iubită şi fredonată la fiecare reprezentanţie a trupei Proconsul, melodia „Cerul” are o poveste cu totul specială.

„Specială pentru sufletul meu și, din acest motiv, a luat naștere foarte repede. Textul piesei Cerul a fost scris într-un sfert de oră! Deci în aproximativ 15 minute.

M-am gândit la mama mea, pe care, la vremea aceea o pierdusem de puțin timp și mi-a venit să cânt și să scriu așa”, a povestit Bodo într-un interviu pentru TVR.

Revenind în prezent, Bodo va realiza un duet cu Dora Gaitanovici în ediţia specială Cerbul de Aur #Generaţii, difuzată de TVR 1 duminică, 13 septembrie.

„Cerbul de Aur este un loc în care am trăit un vis, în care visul a devenit realitate și ne-am bucurat ca niște copii de Trofeul câștigat.

Pentru noi, Cerbul De Aur, la vremea aceea, a însemnat un statement, o treaptă pe care am urcat-o, apoi urma să vedem ce facem mai departe...

Avem ceva muzică în cap și vrem să o dăruim prietenilor și lumii. Multă muzică bună. Și ne-am canalizat mult pe compoziție și pe promovare de piese, nu pe promovare de Trofeu.

Întotdeauna istoria te pune pe locul pe care îl meriți, după ceva timp”, a declarat Bodo înaintea participării la show-ul care reaminteşte că în această perioadă urmează Festivalul Cerbul de Aur.

„Cerbul de Aur este un loc în care am trăit un vis, în care visul a devenit realitate și ne-am bucurat ca niște copii de Trofeul câștigat.

Dar noi, ca trupă, la vremea aceea nu am profitat la maximum de acest Trofeu câștigat. E drept că nu ne-a ajutat nici casa de producție, dar nu vreau să dau vina pe nimeni.

Concursul a fost foarte, foarte greu, pentru că erau mulţi concurenţi. În anul acela a fost împărțit pe secţiuni: rock, pop-rock, dance, folclor.

La secţiunea la care am participat noi, pop-rock, au fost mulți concurenți și țin minte că mi-a fost puțin teamă de concurentul Lituaniei. Dar, auzindu-l la repetițiile din Piața Sfatului, m-am liniștit, am știut că îl pot depăși”, a spus interpretul.

Bodo:

Dragoș, colegul său de trupă, a înscris piesa în cele două evenimente legendare pentru muzica românească: Festivalul Mamaia, dar și la Cerbul de Aur.

„Asta, pentru a ne dovedi, atât nouă, cât și publicului, că melodia Cerul nu este un copil mort din fașă, cum preconizaseră, pe vremea aceea, cei de la casa noastră de producție.

Așa au spus atunci: «Cerul este un cântec frumos, dar, într-o epocă a celor de la BUG Mafia, care spun că pop-rock-ul suntem noi, o piesă în care versurile sună aşa: Aș culege în palme o stea/Să te am pe tine, nu credem că va avea mare succes și nu prea credem în ea.»

Numai că avem un Dumnezeu sus și el a hotărât! Iar piesa a ajuns la urechile publicului prin cele două festivaluri produse de Televiziunea Română! Şi, dacă la Cerbul de Aur, verdictul a fost dat de zece membri ai juriului, la Mamaia a fost decizia publicului”, a mai spus Bodo.

„În anii 2000, Cerbul de Aur era locul în care se întâlneau marile valori muzicale ale lumii. Puteai întâlni oameni extraordinari, iar noi am legat multe prietenii.

Amintiri extraordinare am de la Cerbul de Aur, cu mâini strânse cu căldură din partea celor de la Boyz II Men, care au venit să ne felicite pentru Trofeu.

Cu cântece în Jam Session, cântate cu cei de la Scorpions. Multe, multe amintiri frumoase, alături de artiști pe care i-am iubit dintotdeauna și pe care am avut prilejul să îi întâlnesc la Cerbul de Aur.

Cu oameni frumoși pe care îi cunoști în spatele scenei, oameni din Televiziune, oameni care nu se văd, dar care te ajută ca tu să apari perfect acolo pe scenă”, a completat Bodo despre momentul din 2001.

Întorcându-se la duetul cu Dora Gaitanovici, Bodo a povestit: „Nu vă ascund că pe Dora (Gaitanovici) am cunoscut-o cu mult timp în urmă, la un festival la Buzău și mi-a plăcut foarte mult.

Atunci era un copil, nu era nici măcar adolescentă și deja cânta foarte bine. Cântecul  pe care îl cântăm împreună este greu pentru Dora, ar trebui să o limiteze, dar ea are capacitatea cameleonică de a trece cu bine peste faptul că a fost compus pentru o voce de băiat. Şi îl cântă foarte bine! Veţi vedea duminică seară!”

Festivalul Cerbul de Aur a fost anulat în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.

La Cerbul de Aur 2020 #Generaţii au participat la filmările din sediul Televiziunii Române artişti precum Monica Anghel, Connect-R, Lidia Buble, Bella Santiago, Mircea Baniciu, Ana Baniciu, Raluka, Bodo, Andrei Tudor Band, Echoes, Claudia Andas, Roxen, DJ Project & Andia şi Dora Gaitanovici.