Marea schismă în fotbalul european

Marea schismă în fotbalul european

Marile cluburi din Europa vor să revoluționeze Liga Campionilor, cea mai importantă competiție de pe „Bătrânul Continent”. Dacă UEFA aprobă proiectul, echipele de nivel mediu, din campionatele bogate, dar și campioanele țărilor sărace n-ar mai avea nicio șansă de calificare în Champions League.

Fotbalul european pare mai divizat ca niciodată, după ce cluburile bogate de pe „Bătrânul Continent” vor să reformeze Liga Campionilor. Granzii își propun să elimine echipele sărace din cea mai atractivă competiție.

Locuri asigurate pentru 24 de cluburi

 Proiectul controversat este propus pentru stagiunea 2024-2025 și vizează o structură total diferită. Vor participa 32 de echipe, împărțite în patru grupe de câte opt. Fiecare formație ar urma să dispute câte 14 partide, iar în optimile de finală vor ajunge primele patru clasate din fiecare serie. Reprezentanții ECA (Asociaţia Cluburilor din Europa), în frunte cu Andrea Agnelli, președintele organizației, patronul echipei Juventus Torino, vor să blocheze accesul echipelor mici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipele mici ar vedea Liga Campionilor doar la televizor

Astfel, 24 de mari cluburi ale Europei ar trebui să aibă garantată prezența în Champions League, an de an, indiferent de locul pe care l-ar ocupa în competițiile interne. Este vorba despre formațiile din Italia, Spania, Franţa, Anglia și Germania. Patru echipe clasate pe ul timele locuri în grupe ar retrograda și ar juca în grupele Ligii Europa, iar din această competiție, semifinalistele ar ajunge în Liga Campionilor. Dacă UEFA ar aproba acest proiect, fotbalul ar fi rupt în două. Celelalte patru locuri disponibile vor fi rezervate celor mai bune echipe din campionatele interne ale ţărilor europene, în urma tururilor preliminare.

„Este o idee criminală”

Echipele fără bugete astronomice n-ar mai putea ajunge în Champions League. Izolarea s-a răsfrânge și asupra cluburilor medii din campionatele mari, dar afectate vor fi și campioanele țărilor din Europa de Est. În fotbalul continental se vorbește deja despre mișcări de protest ale echipelor din campionatele mari, care nu sunt de acord cu revoluția granzilor. „Este o idee criminală!”, a tunat Urbano Cairo, patronul formației AC Torino.

„Echipele trebuie să se califice prin campionate”

„Obiectivul ECA şi UEFA este să modifice ADN-ul Champions League. Campionatele nu vor mai fi mijlocul prin care echipele se pot califica. Superliga va fi deschisă doar unora, care vor fi mereu prezenţi acolo”, a avertizat și Javier Tebas, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal din Spania. În timp ce fostul mare fotbalist Zbigniew Boniek, președintele Federației de Fotbal din Polonia, s-a numărat și ei printre contestatari. „Echipele trebuie să se califice prin campionate. Scopul marilor cluburi este să adune cât mai mulţi bani pentru a plăti cei mai buni jucători.”

„Aruncați-ne, tată, în lumea a șaptea”

Gheorghe Hagi, patronul și antrenorul echipei FC Viitorul, a avut, în ultima vreme, un discurs îndreptat către organizarea actuală a Ligii Campionilor. „Regele” a cerut un loc asigurat, în LC, pentru câștigătoarele campionatelor interne.

„Trebuie să ne ducem la cei de afară... Să facem un grup și să mergem la UEFA, să întrebăm de ce noi nu avem nicio echipă în grupele Champions League. Atât aș întreba. Alții au patru echipe direct în grupe, fără calificări, și noi niciuna. Le faceți doar din creion? Aruncați-ne, tată, în lumea șaptea”, a răbufnit „Regele”.

 

Campioana City ar putea fi exclusă din UCL

După ce a terminat pe primul loc sezonul acesta în Premier League, viitorul lui Manchester City în ediția viitoare de Champions League e pus sub semnul întrebării. „Cetățenii” sunt acuzați că ar fi încălcat fair-play-ului financiar, iar UEFA va recomanda suspendarea lor din Ligă. City se află de mai multă vreme sub investigația UEFA, dar și a autorităților din Anglia, după ce șefii clubului ar fi oferit informații eronate în ceea ce privește tranzacțiile efectuate. Mai mult, Manchester City a mai fost amendată pentru încălcarea regulilor fair-play-ului financiar, în 2014, cu suma de 60 de milioane de euro. Pe lângă acest lucru, „cetățenii” au fost obligați să aibă în lot doar 21 de jucători, și nu 25 așa cum prevede regulamentul.