În timp ce avertismentele despre marea recesiune reverberează pe întreaga planetă, cele mai recente date arată că Europa va evita o recesiune profundă și că se reechilibrează după impactul războiului din Ucraina.
Autoritățile americane sunt, de asemenea, încrezătoare că economia SUA, cea mai mare din lume, va ateriza fără probleme, în timp ce redeschiderea Chinei după un nou focar de pandemie COVID ridică speranța că economia mondială se descurcă mai bine decât se credea. Chiar și FMI a semnalat că își va actualiza previziunile economice: în loc de un 2023 „mai dificil”, se așteaptă la o „îmbunătățire” în a doua jumătate și în 2024.
Cu câteva zile mai devreme, instituția financiară soră, Banca Mondială, a avertizat că economia mondială este „periculos de aproape” de recesiune. Dar recesiunea s-a agățat de speranța de a stopa valul de suprainflație care a cuprins o mare parte din economiile lumii, în special în America de Nord și Europa.
Inflația dă semne de încetinire
În Statele Unite, Franța și în alte economii mari și mici, cum ar fi cele din Europa de Est, inflația (măsurată în termeni anuali) pare să fi atins un nivel maxim și dă semne de încetinire. În Statele Unite, prețurile au scăzut în decembrie 2022 față de luna precedentă. Această tendință a apărut în umbra riscurilor de recesiune.
Ce s-ar întâmpla dacă atenuarea presiunilor recesioniste ar da un nou impuls inflației? Aceasta înseamnă mai mult spațiu de manevră și un motiv în plus pentru ca băncile centrale să majoreze în continuare ratele dobânzilor.
În Germania, guvernul a calculat că cea mai mare economie a Europei va evita la limită recesiunea în acest an, au declarat pentru Reuters surse apropiate din domeniu. Ministrul de finanțe, Christian Lindner, și-a exprimat încrederea în rezistența economică a țării sale, dar vede o recesiune „foarte ușoară” în acest an.
Inflația a devenit o problemă mai mare decât riscul de recesiune
Treptat, inflația a devenit o problemă mai mare decât riscul de recesiune în toate țările din Europa de Est, iar ulterior BCE a acceptat acest lucru și în zona euro. Ratele ridicate ale dobânzilor înseamnă credite mai scumpe, ceea ce încetinește economia.
Gospodăriile canadiene și economia în general au fost surprinzător de rezistente în fața creșterii ratelor dobânzilor, ceea ce ar putea complica lupta împotriva inflației, transmite Bloomberg, citând economiști de la bănci importante. "Nu există nicio îndoială că economia a fost mult mai puternică la sfârșitul anului trecut decât se credea anterior. A fost o surpriză pentru toată lumea", spune Douglas Porter, economist șef la BMO.
Datele privind economia canadiană arată că numărul locurilor de muncă a crescut cu 104.000 în decembrie, de asemenea o surpriză. În plus, întârzierile la plata creditelor au rămas la un nivel minim record. Porter subliniază că, potrivit teoriei economice, recesiunea este inevitabilă după o creștere rapidă a ratelor dobânzilor, dar rezistența înseamnă o luptă mai dură împotriva inflației. Adevărul este că, dacă economia rămâne prea puternică, ratele dobânzilor vor crește în continuare, informează Ziarul Financiar.