Și adâncurile se revoltă. Marea Neagră ne dă înapoi gunoaiele

Între Deltă și Mare, pe o limbă de pământ din mijlocul apelor, oamenii se simt îmbrățișați de natură. Dar, natura nu iartă și ne arată mereu ce facem și ce gunoaie îi aruncăm. Marea Neagră nu are nevoie de ele, așa că ni le restituie, furioasă, atunci când este furtună.

La Gura Portiței, în Rezervația Biosferei Delta Dunării, plaja sălbatică este plină de gunoaiele aruncate în mare de ”vaporeni” sau aduse, din inima și din Estul Europei, de fluviile tributare (Dunărea, Nistrul, Niprul, Donul, Bugul și Cubanul): PET-uri, sticle, borcane, încălțări, mănuși, dispozitive electronice cu baterii, fumigene flotante, DVD-uri.

Plaja sălbatică de la Gura Portiţei poate să taie răsuflarea celui care dorește să vină la mare, doar pentru liniștea pe care ţi-o oferă clipele în care vezi valurile cum se sparg în nisipul fin, fără muzică, fără vacarm. Un obișnuit al plajelor comerciale cu un flux mare de turiști ar putea să rămână șocat de limpezimea și azuriul apelor, atunci când adie briza ușor. În același timp, s-ar putea speria de furia mării și tulburiul care aduce șocant de mult cu apele Dunării. Acesta este momentul pe care orice om care iubește marea nu ar trebui să îl rateze.

 

Furtuna e anunţată mereu de păsări

Orice furtună este anunţată de păsări. Chiar dacă este cer senin și mare calmă, le auzi și trebuie să te pregătești. Strigătul lor strident te avertizează. Piciorongii zboară în pereche și acoperă cerul cu ţipătul lor ascuţit, mononton, în cercuri largi. Urmează rândunelele, care încep să vină razant, spre sol, spre nisip, pe deasupra plantelor înflorite, dar pline de ţepi.

Marea începe să se umfle, să se întunece, să se tulbure. Spuma valurilor, la început albă, se murdărește, se umple de nisip. Apoi, începe să scoată la suprafaţă resturi de stuf și crengi. Și alte resturi.

Puzderia de cochilii de scoici și melci, acoperită de gunoaie

După doi-trei metri de plajă cu nisip fin, urmează maldăre de cochilii. Și, cele mai multe sunt cochiliile de rapane, melcii ăia pe care, atunci când eram copii, obișnuiam să îi punem la ureche. Ca să ”auzim marea”. După furtună, cojile astea de fiinţe care au hrănit cine știe ce pești, crabi sau pescăruși, se acoperă cu mizerii.

Este vorba despre gunoaie adunate din aproape toată Europa, dar și gunoaie aduse de marinari din toate colţurile lumii.

DVD-uri din China

Ieșeau din nisip, în folia lor de plastic. Unul era într-un maldăr de gunoaie. Trei DVD-uri cu același film chinezesc (produs în China, limba chineză, meniu în chineză, subtitrare în chineză). După ce l-am scos din nisip, pe unul dintre ele l-am spălat și l-am testat. Funcționează!

Fumigene flotante de semnalizare

Fumigene flotante de semnalizare, nefolosite, alături de dispozitive electronice și grupuri de baterii. Te uiţi la ele și te gândești dacă, nu cumva, niște marinari nu au mai apucat să le folosească. Au fost victimele unui naufragiu? Au supravieţuit?

Răcoritoare din China și iaurt din Rusia

PET-urile se întind pe plajă pe kilometri întregi. Îţi sar mereu în ochi. Sunt colorate și au etichete strălucitoare. Sunt sticle de băuturi răcoritoare din China, iaurturi din Rusia și ceaiuri din Ucraina. Unele sunt atât de decolorate de soare, încât nu poţi să îţi mai dai seama de unde au venit.