Marea Neagră a dat un adevărat spectacol în această dimineața. Valuri de abur au ieșit din întinderea de apă care pare că fierbe. Specialiștii au explicat că este vorba de fenomenul de inversiune termică.
Marea Neagră a dat un adevărat spectacol în cursul acestei dimineți. Valuri de abur au ieșit pur și simplu din întinderea de apă care pare că fierbe. Specialiștii au explicat că este vorba de fenomenul de inversiune termică. Cu alte cuvinte valurile de abur sunt generate de diferențele mari între temperatura aerului și cea a mării.
Marea Neagră ”fierbe” în toiul iernii
Marea Neagră are acum o temperatură de 7 grade Celsius, în timp ce mercurul din termometre indică minus opt grade. Statul de la suprafața apei se vaporizează la conatul cu aerul rece, de altfel și explicația științifică a procesului de inversiune termică.
Vremea nefavorabilă și furtuna din larg a făcut ca autoritățile să închidă porturile de la Marea Neagră. Autoritățile portuare au raportat valuri de peste 7 metri înălțime. Prin urmare, ambarcațiunile situate în rada exterioară a portului au fost avertizate să-și mențină motoarele în stand-by.
Valurile au atins peste 7 metri înălțime
Între timp, navele andocate în porturi trebuie să-și dubleze legăturile la cheu din cauza vântului care suflă cu putere. Meteolorgii estimează că vremea se va înrăutăți în perioada următoare.
Inversiunea termică este definită ca fiind un fenomen fizic meteorologic specific straturilor inferioare ale troposferei și apare de regulă când aerul de la bază se răcește. Inversiunile apar adesea în sezonul rece, deasupra continentelor.
Spectacol la Marea Neagră
În luna octombrie a acestui constățenii au fost luați prin surprindere de un alt fenomen spectaculos. Mii de meduze albastre, mari și mici și-au făcut apariția pe litoralul de la Marea Neagră. Originare din Marea Mediterană, vietățile marine apar odată la câțiva ani și pe litoralul românesc, notează Capital.
Își fac apariția în special toamna când vântul suflă cu putere dinspre nord. Furtunile din larg le împing spre țărm. Meduzele albastre trăiesc de obicei în apele calde.