Marea grevă a studenţilor

Marea grevă a studenţilor

23 octombrie 1995 a fost ziua în care a avut loc cea mai mare grevă studenţească. Peste 100 000 de studenţi au ieşit în stradă să îşi ceară drepturile.

Revolta a debutat cu trei zile înainte, când poliţiştii au reprimat violent manifestaţiile a 20.000 de studenţi.

Deciziile guvernului de a majora taxele pentru înscrierea la concursul de admitere, pentru contestaţii, înmatriculări, reexaminări, cursuri şi aplicaţii suplimentare, repetarea anului de studiu, diferenţe au generat un val de revoltă în rândul studenţilor din toate centrele universitare din toată ţara.

Guvernul Văcăroiu a refuzat să ia în consideraţie revendicările studenţilor şi singurul lucru pe care aceştia l-au obţinut a fost o micşorare a cuantumului taxelor, hotărârea de a se plăti o taxă de repetenţie intrând în vigoare abia  începând cu anul universitar 1995-1996.

Ce s-a schimbat de atunci? Multe, spun reprezentanţi ai studenţilor, însă raportul dintre mulţumire şi nemulţumire a rămas aproximativ la fel.

Aceleaşi cozi pentru un loc la cămine la început de an universitar - doar şapaga este cu siguranţă mai mare şi mai bine plasată. Cu var în cameră ajung să dea tot studenţii, iar acele puţine cămine "de lux" sunt inaccesibile celor care trăiesc din bursa de 220 de lei şi din ajutorul unei familii cu venituri medii.

Guvernul a promis mai mulţi bani din 2009

Nu cu mult înainte de a fi demis, Cristian Adomniţei a anunţat o majorare a burselor studenţilor, începând cu anul viitor, în două tranşe. Prima creştere va fi de 15% şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2009, iar cea de-a doua, tot cu 15%, va fi aplicată începând cu 1 octombrie.

Vremurile s-au schimbat, problemele rămân "Studenţii sunt acum mult mai liberi şi mai băgaţi în seamă. Acum ştiu să-şi ceară drepturile", a declarat exclusiv pentru EVZ online, Gabriel Petrea, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), care a adăugat că revoltele anterioare au generat un ecou în rândul guvernaţilor.

"Învăţământul de la noi a luat-o în altă direcţie (faţă de acum 15 ani-n.r.)", una bună, este opinia liderului UNSR.

"Drepturile studenţilor nu sunt respectate în totalitate. În proiectul de lege se specifică faptul că bursa trebuie să fie la nivelul salariului minim pe economie. 220 de lei nu acoperă cheltuielile unui tânăr student", a mai declarat Petrea.

Ultimul protest al studenţilor, care a avut loc în acest an,  pe 30 septembrie, a adus, pe lângă majorarea promisă de Guvern, şi menţinerea nemulţumirilor.

“Este tot ce am putut obţine până în prezent. Vom continua negocierile cu viitorul Guvern, pentru că nu am obţinut ce am cerut şi nu suntem mulţumiţi, dar momentan renunţăm la protest”, a spus atunci preşedintele UNSR.

Citiţi şi:

Căminele din "Regie", încă în renovare

Şpagă pe moloz în "Regie"

Studenţii se revoltă

Ne puteți urmări și pe Google News