Marea despăgubire. Ce mașină iei cu banii depuși la CEC pentru o Dacie, înainte de 1989
- Raluca Florescu
- 1 iunie 2014, 00:00
Circa 100 de milioane de lei vor fi disponibile de pe data de 3 septembrie, în sucursalele BRD, pentru cei care au de recuperat cecurile vechi de cel puțin 23 de ani.
Cei care au depus până în 1992 bani la CEC pentru achiziția de mașini Dacia (inclusiv în perioada dinainte de Revoluție), bani care au fost transferați ulterior la BRD SocGen, în perioada 1991 – 1992, îi primesc înapoi. Ei trebuie să depună dosarele pentru recuperarea acestora la orice sucursală a BRD. Circa 2.150 de deponenți ar urma să fie despăgubiți. Pentru a primi sumele, aceștia au nevoie de originalul dovezii eliberate de bancă în momentul transferului depozitelor de la CEC la BRD.
Bani de un Logan
În 2008, cei care și-au menținut banii la CEC și nu i-au transferat la BRD au fost despăgubiți.
„Au fost 37.478 de deponenți care fie aveau un depozit aferent avansului, fie chiar 70.000 de lei la CEC, contravaloarea unei Dacii”, ne-a spus Mihai Cucu Dogaru. Despăgubiții din 2014 ar trebui să primească, cu tot cu dobânda oferită de bancă, contravaloarea a 72.500 de lei, actualizată cu inflația.
„Atât din calculele noastre, cât și din răspunsul pe care l-am primit de la Statistică, rezultă că persoanele care aveau 70.000 de lei la CEC înainte de 1989 au acum de recuperat 28.000 de lei, contravaloarea unui Logan”, spune Mihai Dogaru. În 2008, uzina Dacia a oferit celor care și-au recuperat atunci depozitele și care încă doreau o mașină, patru tipuri de mașini Logan. „Celor care aveau doar avansul li s-a oferit posibilitatea unei achiziții în leasing”, ne-a mai declarat acesta.
Cum iei banii ca moștenitor
Dacă deponentul a decedat, moștenitorul va trebui să prezinte la bancă un document care să ateste această calitate. De asemenea, dacă deponentul nu poate ridica singur banii, atunci o poate face printr-un împuternicit care atestă această calitate.
Excepții
Categorii aparte de deponenți sunt cei care au obținut sentințe judecătorești împotriva statului pentru recuperarea acestor depozite. Aceștia vor trebui să se prezinte la Ministerul de Finanțe pentru a depune dosarul și ridica banii. De asemenea, deponenții care au avut depozite la CEC și nu au ridicat banii în 2008 pot depune dosarul la agenția CEC de pe strada Doctor Nicolae Staicovici, nr.2, din Capitală. Există de asemenea câțiva deponenți care nu au putut fi despăgubiți în 2008. Aceștia vor trebui să se prezinte pentru depunerea dosarului în orice sucursală BRD. Dosarul trebuie să includă și cec-ul original.
Documentele dosarului
Dosarul care va fi depus de deponenți la BRD SocGen trebuie să includă, potrivit datelor comunicate de bancă:
1. Originalul cec-ului cu suma limitată și/sau originalul dovezii eliberate de bancă în momentul transferului sumelor de la CEC la BRD;
2. Declarație notarială pe proprie răspundere că despăgubirea nu a fost încasată;
3. Actul de identitate valabil (BI sau CI) ;
4. Documentul în original care atestă schimbarea numelui (certificat de căsătorie, decizie de divorț;
5. Actul care atestă calitatea de moștenitor sau procura notarială specială care atestă calitatea de împuternicit, în original.