"Marea Debarasare" a ajuns la ediţia a treia

"Marea Debarasare" a ajuns la ediţia a treia

Locuitorii din peste 100 de oraşe, dar şi cei din 60 de sate vor avea din nou ocazia să scape de aparatele electrice şi electronice vechi sau stricate, care ocupă inutil spaţiul în casă.

Şi asta, chiar mâine, când va fi organizată cea de-a treia ediţie a campaniei „Marea Debarasare“.   Potrivit autorităţilor, aparatele trebuie scoase în faţa caselor sau a blocurilor, de unde vor fi preluate de camioane ale serviciilor de salubritate şi transportate la centrele de colectare a deşeurilor de acest tip. În acest fel, frigidere vechi, televizoare stricate, computere şi monitoare, maşini de spălat, aragaze, aspiratoare, telefoane mobile sau aparate de iluminat vor ajunge pe liniile de reciclare, cruţând gropile de gunoi deja pline. În premieră, la sate

Faţă de campaniile precedente, în acest an „Marea Debarasare“ le aduce avantaje şi românilor din mediul rural, ocoliţi, de regulă, de serviciile de salubritate (potrivit statisticilor, doar 11% dintre aceştia beneficiază de astfel de servicii).   De fapt, „Marea Debarasare la sate“ este un proiect-pilot care se va desfăş ura în judeţele Argeş şi Covasna. Şase TIR-uri, cu o capacitate de 60 de tone, vor porni dis-de-dimineaţă pe şase trasee distincte, staţionând în fiecare localitate timp de jumătate de oră.

Concret, trei camioane vor ajunge în localităţi precum Căldăraru, Ungheni, Costeşti, Bradu, Moşoaia, Vedea, Cuca, Cotmeana, Bâscov, Colibaşi, Dobreşti, Mihăieşti şi Muscel, din judeţul Argeş. Celelalte trei vor traversa judeţul Covasna, prin Crasna, Întorsura Buzăului, Prejmer, Feldioara, Valea Crişului, Covasna, Brateş, Ojdula, Lemnia, Biborţeni, Baraolt, Estelnic, Poiana Mereni şi Târgu Secuiesc.   Pentru ca rentabilitatea campaniei - şi aşa fragilă - să nu mai fie subminată de colectorii ilegali, Ministerul Mediului a cerut Internelor să mobilizeze patrule de poliţişti, gata de intervenţie în cazul în care deşeurile sunt preluate de persoane neautorizate. Mai mult, cei interesaţi pot primi informaţii suplimentare sau pot face reclamaţii la numerele de telefon 021.316.38.74 şi 021.316.61.38, pe care le pot apela până sâmbătă, la ora 18.00.

BILANŢ

„Recolte“ cu mult sub cerinţele UELa prima ediţie a „Marii Debarasări“, din 2007, s-au colectat peste 600 de tone de deşeuri din 110 oraşe, adică aproximativ o treime din cele 2.000 de tone colectate la nivel naţional. Colectarea a crescut vizibil în 2008: în primăvară, la ediţia a doua a campaniei, s-au strâns peste 650 de tone. Cu toate acestea, România este departe de a atinge „ţinta“ de 80.000 de tone, cerută de UE.

Ne puteți urmări și pe Google News