Regatul Unit va sprijini un proces simplificat de aderare la NATO a Ucrainei, a declarat ministrul britanic de externe, James Cleverli, la Conferința pentru redresarea Ucrainei de la Londra, relatează The Guardian.
În opinia sa, Marea Britanie va susține propunerea ca Ucraina să nu treacă prin etapa Planului de acțiune pentru aderarea la NATO (MAP) pentru a adera la Alianța Euro-Atlantică.
Potrivit lui Cleverli, toată lumea a văzut că Ucraina se dezvolta „incredibil de rapid”. El l-a citat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat la un summit informal al miniștrilor de externe ai NATO că Ucraina îndeplinește multe dintre cerințele planului de acțiune pentru aderare.
Cleverli a remarcat că nu a fost solicitat niciun MAP din partea Suediei și Finlandei. În același timp, Ucraina, a spus el, „și-a demonstrat angajamentul față de reforma Forțelor Armate prin acțiunile sale pe câmpul de luptă”. El susține că toți aliații NATO ar trebui să recunoască acest lucru.
The Guardian notează că, în procesul MAP, țările candidate sunt evaluate și sfătuite pe măsură ce iau măsuri pentru a îndeplini criteriile NATO privind apărarea și alte aspecte. Dacă Ucraina ar fi sărit peste această etapă, ar fi fost „pe aceeași linie” cu Finlanda în procesul de aderare la Alianță, notează ziarul. Citează exemplul opus, Macedonia de Nord implementând MAP-uri timp de 20 de ani înainte de a se alătura NATO în 2020.
Ce se știe despre aderarea Ucrainei la NATO
În iulie, la Vilnius va avea loc un summit NATO. Ucraina așteaptă decizii concrete cu privire la drumul său spre aderarea la Alianță. Pe 23 mai, ambasadorul ucrainean la NATO, Natalia Galibarenko, a declarat că, în contextul viitorului summit NATO de la Vilnius, Ucraina pregătește două pachete de cooperare - politică și practică, care vor fi oferite spre discuție.
La rândul său, ministrul de externe Dmitri Kuleba a anunțat pe 30 mai trei pași pentru succesul summitului de la Vilnius: "Consolidarea legăturilor instituționale și a asistenței dintre Ucraina și NATO. Faceți un pas către aderarea Ucrainei la NATO. Oferiți garanții de securitate pe drumul Ucrainei către NATO.".
Pe 10 iunie, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Volodimir Gavrilov, este convins că summitul NATO din iulie de la Vilnius va stabili algoritmul pentru intrarea țării în Alianță.
Pe 13 iunie, secretarul general al NATO Stoltenberg a spus că Ucraina va deveni cu siguranță membră a Alianței, dar este imposibil să numim datele exacte ale intrării în timp ce țara este în război.
Pe 15 iunie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Ucrainei să adere la NATO cu 425 de voturi.
Pe 16 iunie, ministrul de externe Dmitri Kuleba i-a cerut lui Stoltenberg să abandoneze MAP atunci când Ucraina aderă la NATO, potrivit Gordon.