Declasificarea dosarului Litvinenko survine unei cereri făcute în acest sens de judecătorul-anchetator Andrew Reid, implicat în investigarea circumstanţelor morţii fostului agent al serviciilor secrete ruse în Marea Britanie. El a fost de acord să reexamineze afirmaţiile că Litvinenko a fost ucis din cauza criticilor sale deschise la adresa lui Putin, menţionează ziarul, potrivit căruia acest lucru va permite verificarea, cel puţin parţial, a versiunii că asasinatul a fost organizat de autorităţile ruse

Fostul agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) Aleksandr Litvinenko a decedat în chinuri groaznice la 24 noiembrie 2006 într-o clinică din Londra, stabilindu-se ulterior că din cauza otrăvirii cu poloniu radioactiv-210. Procurorii britanici l-au acuzat de asasinarea lui Litvinenko pe fostul ofiţer rus de informaţii Andrei Lugovoi, în prezent prosper om de afaceri şi deputat în Duma de Stat (camera inferioară) din partea Partidului Liberal-Democrat (ultranaţionalist) al lui Vladimir Jirinovski.

Lugovoi – însoţit de alţi doi oameni de afaceri, Dmitri Kovtun şi Viaceslav Sokolenko, deasemenea foşti ofiţeri de informaţii, care s-au aflat în perioada octombrie-noiembrie 2006 la Londra – s-a întâlnit de mai multe ori cu Litvinenko, un apropiat al oligarhului disident Boris Berezovski, unul din cei mai acerbi critici ai actualului premier rus Vladimir Putin.

Guvernul britanic a cerut extrădarea lui Lugovoi, Moscova a refuzat însă, evocând prevederi constituţionale în acest sens. La rândul său, Lugovoi insistă asupra nevinovăţiei sale, amintește și Agerpres.

În octombrie anul trecut, Marina, văduva lui Litvinenko, a mărturisit că soţul ei colabora cu serviciile britanice de informaţii în lupta cu grupurile criminale ruse care operează în Europa.