Marea Britanie a intrat în recesiune la sfârșitul anului 2023

Marea Britanie a intrat în recesiune la sfârșitul anului 2023 Sursa foto: Arhiva EVZ

Produsul intern brut (PIB) britanic a scăzut cu 0,3% în trimestrul al patrulea din 2023, după o scădere deja observată în trimestrul precedent.

Marea Britanie a intrat în recesiune în a doua jumătate a anului trecut, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor și inflația au pus presiune asupra finanțelor gospodăriilor și întreprinderilor, făcând dificil pentru conservatorii aflați la guvernare să facă față anului electoral, scie Le Figaro.

Scăderea PIB în Marea Britanie, de 0.3% în ultimul trimestru din 2023

Produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a scăzut cu 0,3% în al patrulea trimestru al anului trecut, după ce a scăzut cu 0,1% în al treilea, potrivit cifrelor publicate joi de Oficiul Național de Statistică (ONS).

Două sferturi de contracție economică la rând sunt, în general, considerate de economiști ca fiind definiția așa-numitei recesiuni „tehnice”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, pe tot parcursul anului 2023, Marea Britanie a înregistrat o ușoară creștere de 0,1% pe un an, după o creștere de 4,3% în 2022, precizează ONS.

Cea mai proastă performanță economică din 2009, cu excepția perioadei de pandemie

Aceasta este cea mai proastă performanță „de la criza financiară din 2009, cu excepția anului 2020”, când economia britanică a fost paralizată luni de zile din cauza pandemiei de Covid-19.

„Inflația este cel mai mare obstacol în calea creșterii, motiv pentru care împărțirea ei în două a fost prioritatea noastră”, a comentat ministrul de Finanțe, Jeremy Hunt.

Conservatorii britanici pregătesc politici publice care pot interveni în viața privată

Marea Britanie. Sursa foto: Dreamstime.com

Ce se întâmplă în Marea Britanie

Inflația în Regatul Unit se situează la 4%, încă dublul obiectivului Băncii Angliei, dar redusă semnificativ față de vârful său de 11% atins în octombrie 2022. Cu ratele dobânzilor ridicate – în prezent la 5,25% – pentru ca Banca Angliei să poată reduce inflația, „creșterea slabă nu este o surpriză”, continuă Jeremy Hunt.

„Dar sunt semne că economia britanică a trecut de un obstacol, iar autorii prognozelor anticipează creșterea pentru următorii ani”, asigură el.

„Anunțul că Marea Britanie  a intrat într-o recesiune tehnică în 2023 va fi o lovitură pentru premierul conservator Rishi Sunak "într-o zi în care riscă să piardă două alegeri locale”, afirmă analista Ruth Gregory.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)