Marea Britanie: premierul constată eşecul multiculturalismului

Marea Britanie: premierul constată eşecul multiculturalismului

Premierul David Cameron a anunţat sâmbătă eşecul politicii multiculturalismului în Marea Britanie şi a vorbit despre necesitatea integrării tinerilor musulmani în societatea britanică.

Poziţia susţinută de Cameron la München, la conferinţa pentru politici de securitate, este împărtăşită de Berlin şi Paris. Eşecul multiculturalismului în Germania a fost constatat încă de anul trecut de cancelarul Angela Merkel, care le-a cerut imigranţilor să facă mai multe eforturi pentru a se integra.

Pericolul invocat de premier în contextul eşecului multiculturalismului este cel al terorismului. "Prin doctrina multiculturalismului de stat am încurajat diferite culturi să trăiască separate de restul populaţiei", a spus Cameron. Aceasta a condus, în opinia premierului, la o lipsă de identitate naţională în Marea Britanie, care i-a determinat pe unii tineri musulmani să adopte o ideologie extremistă.

Sfârşitul toleranţei?

Ne puteți urmări și pe Google News

Cameron a subliniat că, din punctul lui de vedere, islamul şi extremismul islamic sunt două lucruri diferite. El a spus însă că politica de "toleranţă" faţă de cei care resping valorile occidentale trebuie înlocuită cu un "un liberalism mai activ".

Premierul a mai apreciat că guvernul ar trebui să nu mai încurajeze în niciun fel organizaţiile musulmane care beneficiază de banii publici, dar nu combat extremismul.

Poziţia lui Cameron a fost criticată de oficialii laburişti şi de organizaţiile islamice, care au acuzat diabolizarea comunităţii musulmane (2,6% din populaţia britanică). Una dintre critici a vizat faptul că discursul premierului a fost ţinut în aceeaşi zi cu o demonstraţie a extremiştilor, la Luton.

Câteva mii de simpatizanţi ai extremei-drepte au manifestat sâmbătă în oraşul britanic la apelul Ligii de apărare engleze. "Musulmanii care pun bombe, afară de pe străzile noastre!", au scandat manifestanţii, pe ale căror pancarte se putea citi "Fără moschei!". Oraşul Luton, unde 15% din cei 20.000 de locuitori sunt musulmani este considerat leagănul extremismului politic şi religios din Marea Britanie.