Probabil că în viitor lucrurile s-ar putea schimba, dar deocmadată economia britanică navighează cu vânt din pupa şi în niciun caz nu se scaldă în ape tulburi.

Să plecăm de la indicatorii economici pentru a înţelege mai bine situaţia economică a Marii Britanii:

-vânzările cu amănuntul au crescut la 1,4% la începutul verii trecute care înseamnă un +5,9% la sfârşitul anului, cifre foarte semnificative,

-numărul şomerilor a scăzut cu 9.000 de persoane,

-încrederea consmatorilor a crescut cu circa 5% în lunile de vară,

-Bursa de la Londra a crescut cu 10%, iar lira sterlină este într-o puternică revenire.

Agenţia de rating Moody’s care înaintea referendumului a corectat revizuirile descendente în cazul Brexitului a scris să nu ne aşteptăm la nicio recesiune şi a prevăzut dimpotrivă o creştere substanţială.

Numărul de noi locuri de muncă comparativ cu anul trecut, dar şi salariul mediu au crescut

În final trebuie să admitem că Brexitul a fost folositor, iar rezultatul finalizării sale s-a făcut simţit pe pieţe. Pentru moment Marea Britanie a făcut ‘bingo’ ieşind din zona europeană a bătrânului continent. În această situaţie e de aşteptat reacţia mai curajoasă şi a altor ţări, în aşa fel ca vocile lor să fie mai ascultate recuperând astfel acel respect privind suveranitatea pe care o merită.

Această Europă, în felul cum a fost concepută şi sub privirile tuturor, nu mai poate funcţiona în acest fel fiindcă nu garantează tuturor ţărilor membre aceleaşi drepturi şi nu pretinde aceleaşi îndatoriri, notează Insideover.