Marea Britanie îngenunchează în fața Moscovei. Boris Johnson îl perie pe Vladimir Putin. Negocieri dificile
- Ionel Sclavone
- 26 octombrie 2021, 15:35
Chiar dacă relațiile dintre Marea Britanie și Rusia au ajuns a un nivel foarte scăzut, premierul Boris Johnson cere Moscovei să-și intensifice angajamentele cu privire la combaterea schimbărilor climatice.
Premierul britanic, Boris Johnson, și-a exprimat regretul, într-o discuție cu Vladimir Putin pentru degradarea relațiilor dintre cele două țări. El a precizat că acestea nu sunt la nivelul dorit de Londra. PE de altă parte, Boris Johnson a solicitat Mosovei să facă mai multe eforturi pentru a combate schimbărilor climatice. Discuția a avut loc contextul apropierii COP26, conferinţa ONU privind schimbările climatice, potrivit unui comunicat de presă al guvernului britanic, citat de AFP.
Relațiile dintre Rusia şi Marea Britanie au ajuns la un nivel foarte redus, în ultimii 15 ani, începând de la otrăvirea cu poloniu 210 a fostului spion Aleksandr Litvinenko în 2006 și până la cazul Skripal. De asemenea, cele două state au avut diferende cu privire la dosare precum Siria sau Ucraina.
Comunicatul transmis de Boris Johnson vine în contextul Conferinței ONU privind schimbările climatice, cunoscută drept COP26, care se deschide duminică la Glasgow. Vladimir Putin a anunțat că nu va participa la întrunirea din Scoția. Liderul de la Kremlin „şi-a exprimat regretul că nu poate veni personal la summitul COP din cauza situaţiei legate de pandemia de COVID-19 în Rusia”.
Marea Britanie speră ca Rusia să-și revizuiască strategia de mediu
Boris Johnson şi-a manifestat speranţa ca Rusia să-şi schimbe obiectivul de a atinge neutralitatea carbonului până în anul 2050. Inițial autoritățile ruse au stabilit anul 2060, potrivit strategiei actuale.
Rusia este unul dintre principalii producători de hidrocarburi din lume şi o ţară în care politicile de mediu au apărut recent în discursurile oficiale.
Negocieri dificile la summitul COP 26
La summitul COP 26 sunt așteptați peste 120 de lideri mondiali. Acesta este considerat cel mai mare summit privind schimbările climatice după negocierile de la Paris din 2015. Însă nici Vladimir Putin și nici preşedintele chinez Xi Jinping nu au plănuit să participe la reuniunea din Scoția. Iar acest lucru stârnește temeri că va fi foarte dificil ca la niveul comunității internaționale să se ajungă la un acord final.
În august, cel mai recent raport al Grupului interguvernamental de experţi ai ONU privind schimbările climatice (IPCC), denumit „Cod roșu pentru umanitate”, a avertizat asupra riscului că omenirea ar putea să atingă pragul de 1,5 grade Celsius în jurul anului 2030. Termenul este cu zece ani mai devreme decât estimarea precedentă, din 2018. Există, astfel, riscul unor dezastre fără precedent pentru umanitate.