Evenimentul Zilei > Economie > MAREA BRITANIE este principalul PARTENER comercial al ROMÂNIEI
MAREA BRITANIE este principalul PARTENER comercial al ROMÂNIEI

MAREA BRITANIE este principalul PARTENER comercial al ROMÂNIEI

România a exportat în Marea Britanie, în primele 11 luni din 2014, cu 800 de milioane de euro mai mult decât a importat, iar Marea Britanie este primul partener comercial al României, dintre toate statele din lume, nu doar din Uniunea Europeană, ca volum al balanţei comerciale pozitive, a declarat pentru Agerpres ambasadorul României la Londra, Ion Jinga.

„În ultimii ani, schimburile economice dintre România şi Marea Britanie au înregistrat o creştere constantă, iar pe cifrele pe care le avem, pe 11 luni din 2014, am depăşit nivelul anului 2013. În 2013 volumul schimburilor comerciale a fost de 3,2 miliarde euro, iar pe 11 luni în 2014 avem 3,3 miliarde euro (…) Ce este cel mai important – pe relaţia cu Marea Britanie avem o balanţă comercială pozitivă. Este primul dintre partenerii comerciali ai României, dintre toate statele din lume, nu doar din UE, ca volum al balanţei comerciale pozitive”, a afirmat diplomatul român, care a adăugat că se aşteaptă ca schimburile comerciale bilaterale pe întregul an 2014 să se fi situat peste 3,4 miliarde de euro.

Ca volum al schimburilor comerciale, Marea Britanie se situează pe locul 8 dintre toţi partenerii comerciali ai României şi pe locul 6 dintre statele din UE.

Ambasadorul Ion Jinga a precizat că peste 5.000 de companii britanice sunt prezente pe piaţa românească, singure sau în joint-ventures (în asociere) cu firme româneşti şi că potenţialul cooperării economice dintre România şi Marea Britanie este unul foarte ridicat.

'Cu o ţară de dimensiunea Marii Britanii, schimburi de 3,3-3,5 miliarde euro înseamnă ceva, dar sunt departe de ceea ce am putea face. Ar putea fi de 2-3 ori mai mult', a spus Ion Jinga.

România exportă în Marea Britanie, în proporţie majoritară, produse cu grad ridicat de prelucrare şi know-how – aparatură electrică, electronică, componente de maşini – 30%, echipamente şi mijloace de transport – 20%, produse textile – 23-24% din total, a subliniat diplomatul român. 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: