Evenimentul Zilei > Politica > Decizie importantă a Marii Britanii în privința României. Declarații de ultimă oră
Decizie importantă a Marii Britanii în privința României. Declarații de ultimă oră

Decizie importantă a Marii Britanii în privința României. Declarații de ultimă oră

Întîlnire importantă la baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Gabriel Leș a primit vizita omologului britanic, Sir Michael Fallon.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şi omologul său britanic, Sir Michael Fallon, au aterizat miercuri după-amiază la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, la bordul unui avion al Royal Air Force, pentru o întâlnire informală cu piloţii şi tehnicienii care deservesc detaşamentul de avioane Typhoon al Forţelor Aeriene al Marii Britanii (RAF) sosit în România pentru asigurarea misiunii de poliţie aeriană. 

La finalul vizitei, cei doi miniştri au susţinut scurte declaraţii pe platforma de parcare a aeronavelor din incinta Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu. 

Ministrul Gabriel Leş a subliniat faptul că prezenţa militarilor britanici în România constitue dovada angajamentului ferm al membrilor Alianţei pentru asigurarea securităţii colective pe flancul estic, în actualul context geopolitic. 

'Intensificarea exerciţiilor militare este parte a răspunsului la deteriorarea situaţiei de securitate, devenită deosebit de fluidă şi complexă, caracterizată de provocări şi acţiuni hibribe. (…) Prezenţa trupelor Marii Britanii în România reprezintă expresia reafirmării unităţii, coeziunii şi solidarităţii aliaţilor pentru întărirea şi apărarea flancului estic al NATO. Totodată, în vederea implementării obiectivelor Alianţei de a face faţă provocărilor la adresa securităţii şi apărării în regiune, România este determinată să-şi îndeplinească rolul de pilon regional de stabilitate şi furnizor de securitate. În acelaşi context, cooperarea strânsă dintre forţele române şi cele britanice contribuie la consolidarea Parteneriatului strategic dintre ţările noastre'- a afirmat Leş. 

În acest context, ministrul român al Apărării a evidenţiat întreaga contribuţie a Forţelor Armate Britanice la efortul Alianţei pentru menţinerea unui climat de securitate în regiune. 

'Demonstrăm azi un angajament comun puternic. Contribuţia Marii Britanii în acest an la întărirea prezenţei Aliate pe segmentul sudic al flancului estic, în toate domenii operaţionale – terestru – peste o mie de militari în cadrul Exerciţiului Noble Jump; aerian – prezenţa aici, la baza de la Mihail Kogălniceanu, a detaşamentului de avioane de luptă Eurofighter Typhoon şi maritim – prin dislocarea în Marea Neagră a distrugătorului T 45, una dintre cele mai performante nave de luptă din înzestrarea NATO -, reflectă cooperarea noastră excelentă'- a afirmat Gabriel Leş. 

În încheiere, ministrul Apărării Naţionale a adus mulţumiri militarilor români şi britanici pentru angajamentul şi eforturile depuse în îndeplinirea misiunilor asumate, informează Agerpres

La rândul său, ministrul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Sir Michael Fallon, a adus un omagiu la adresa 'piloţilor români şi britanicii care şi-au unit eforturile pentru a proteja cerul Mării Negre de persistenta ameninţare a agresiunii ruseşti'. 

'Am avut rarul privilegiu să urmăresc azi lucrul în comun şi mărturisesc că am fost impresionat nu doar de priceperea de care au dat dovadă, de reacţiile rapide, dar şi de integrarea perfectă pe care o manifestă militarii români şi britanici şi camaraderia statuată între oamenii noştri, toate fiind realizate într-un timp atât de scurt. Astăzi, o dată în plus reafirmăm suportul nostru pentru NATO, fundamentul de neclintit şi al apărării noastre. În afara faptului că susţinem operaţiunea de poliţie aeriană, în România, cu cele patru Typhoon, participăm cu Brigada 20 Mecanizată la Exerciţiul Noble Jump şi forţele noastre participă la exerciţii în Letonia şi Lituania şi în cadrul Planului de prezenţă avansată a Alianţei, în Estonia şi Polonia. În sfârşit, astăzi transmitem un puternic semnal de angajament continuu, de implicare pentru securitatea Europei. Părăsim Uniunea Europeană, dar vom continua să rămânem pe poziţie pentru pentru a proteja securitatea continentului nostru. Şi pe măsură ce lumea devine mai întunecoasă şi mai periculoasă, veţi continua să regăsiţi, alături de voi, o Mare Britanie ca o forţă cu adevărat globală, stând cu mândrie alături de voi, mai hotărâtă ca oricând în misiunea sa de a apăra spiritul de toleranţă, justiţia şi ceea ce Mihail Kogălniceanu menţiona odată spiritul liberal' – a subliniat Sir Michael Fallon. 

Patru aeronave Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii execută misiuni de poliţie aeriană, alături de aeronavele MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române, în perioada 1 mai – 31 august, contribuind atât la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi întărirea posturii de descurajare, cât şi la consolidarea interoperabilităţii dintre forţele aeriene române şi britanice. 
Dislocarea avioanelor RAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud, şi demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.