Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie ACUZĂ Spania de încălcarea SUVERANITĂȚII în Gibraltar
Marea Britanie ACUZĂ Spania de încălcarea SUVERANITĂȚII în Gibraltar

Marea Britanie ACUZĂ Spania de încălcarea SUVERANITĂȚII în Gibraltar

Ministerul britanic de Externe a acuzat Spania de „o încălcare gravă” a suveranității britanice, pentru că a trimis nave în apele teritoriale din largul coastelor Gibraltarului, scrie Financial Times.

Oficialii din Londra au „dat alarma” după ce un vas al Marinei Regale a escortat o navă a poliție spaniole anti-drog și anti-spălare de bani, în afara apelor teritoriale, în acest weekend.

Scandalul marchează o escaladare a disputei ce datează de multă vreme, între cele două țări, pe tema Gibraltarului, care a fost cedat către Marea Britanie, în urmă cu trei secole, dar pe care autoritățile spaniole vor să o revendice.

Secretarul de stat Hugo Swire a declarat, duminică, ca spaniolii urmăreau nave care ar fi comis infracțiuni în zonă. „Totuși, este complet inacceptabil și ilegal, potrivit legislației internaționale a mării, să intre în apele noastre teritoriale, fără să ne anunțe”, a spus el.  „Aceste incursiuni repetate în apele teritoriale ale Gibraltarului britanic reprezintă o încălcare clară a suveranității britanice de către o altă țară UE și vom discuta de urgență cu autoritățile spaniole pe acest subiect”, a spus el.

În luna octombrie 2014, guvernul britanic a exprimat „o îngrijoarre profundă” în legătură cu manevreșe unei nave spaniole de cercetare, în largul Gibraltarului, și a chemat ambasadorul spaniol la discuții pe temă. În acest cel mai recent incident, polițiștii spanioli au urmărit o barcă a unor contrabandiști și au zburta cu un elicopter deasupra plajei Sandy Bay, la estul teritoriului.

Autoritățile spaniole neagă orice acuzație, spunând că este vorba despre apele spaniole, conform sursei citate. „Erau nave spaniole care patrulau în ape spaniole, pentru a controla activitățile ilegale precum trafic de țigări sau pescuit ilegal”, a adăugat oficialul.