Rebelii încearcă să creeze o breşă decisivă în poziţiile armatei pro-Asssad din districtul strategic Ramouseh. Susţinute de loviturile aeriene ale ruşilor, forţele guvernamentale ripostează şi încearcă să respingă înaintarea rebelilor.

Printre cele mai importante facţiuni de rebeli implicate în aşa numită ofensivă jihadistă se numără The Free Syrian Army (FSA – Armata Siriană Liberă), Jabhet Fateh al-Sham (fostul Front Al Nusra), Ahrar al-Sham, al-Jabhat al-Islāmiyyah (Frontul Islamic), Jaysh Al-Fateh (Armata de Cucerire). Potrivit siteului yallasouryia.wordpress.com, în momentul de faţă, 25 de facţiuni militare rebele luptă umăr la umăr pentu “eliberarea Alepului”. Puteţi afla care sunt acestea, accesând siteul mai sus menţionat.

“Am reuşit să dominăm luptele din zona Ramousah dar bombardierele ruseşti şi-au intensificat atacurile şi ne împiedică să ne mişcăm rapid”, a declarat un comandat rebel pentru Reuters.

Un alt rebel spune că cel puţin 10.000 de luptători, cel puţin 95 de tancuri şi câteva sute de lansatoare de rachete se află la faţa locului pentru a susţine ceea ce sursa numeşte “marea şi epica bătălie pentru Alep”, scrie BBC.

Aceeaşi sursă face o dezvăluire şocantă: zeci de bombe umane sinucigaşe se pregătesc să atace cu vehicule militare poziţiile armatei siriene pro-Assad.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din partea Marii Britanii spune că este cea mai importantă ofensivă a rebelilor de până în prezent, implicând ciocniri dramatice în principalele fronturi de luptă din oraş. Aceeaşi sursă mai spune că forţele guvernamentale, datorită suportului aerian de care beneficiază, reuşesc să opună o rezistenţă feroce.

“Loviturile aeriene au încetinit ofensiva şi au permis trupelor loialiste să reintre în posesia a cinci din cele opt poziţii cucerite sâmbătă de rebeli”, a declarat obervatorul şef Rami Abdel Rahman. Tot el mai spune că, de sâmbătă, de la debutul confruntărilor, cel puţin 50 de luptători rebeli şi jihadişti au fost ucişi, numărul morţilor fiind sensibil egal şi în tabără adversă.

Potrivit unor relatări de la faţa locului mai multe bombe incendiare cu clor gazos au fost lansate asupra oraşului Saraqeb de lângă Alep iar cel puţin 30 de persoane, în mare parte copii şi femei, au fost grav afectaţi, clorul gazos fiind un puternic asfixiant. Nu este clar cine a lansat bombele , dar acestea au căzut foarte aproape de locul în care în urmă cu două zile a fost doborât un elicopter militar rus. Toatele cele cinci persoane aflate la bord au murit, incidentul reprezentând cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti pentru Rusia de la începutul campaniei sale din Siria pentru susţinerea regimului dictatorial al lui Bashar al-Assad.

Rusia şi aliaţii săi din Siria au anunţat deschiderea unor aşa numite coridoare umanitare pentru civilii şi rebelii care vor să se predea, dar martorii de la faţa locului relatează că doar câteva persoane au decis să le folosească.

Un localnic a povestit pentru BBC că viaţa în oraş este cumplită. “Până şi alimentele de bază sunt greu de procurat. Legumele şi laptele pentru copii au dispărut cu totul. Oamenii nu au ce să le dea copiilor să mănânce. Nu există combustibil astfel că transportul s-a oprit iar lumea stă în casă pentru căsă pentru că este cumplit de cald afară”, spune localnicul.  

Te-ar putea interesa și: